Carl I. Hagen krever forklaring fra byråden: - Jeg fikk for noen år siden forsikring om at forholdene ved Villa Eik ble ryddet opp i

Reagerer sterkt på at Lars og Jonas utagerer og skader seg selv i omsorgsbolig i bydel Bjerke i Oslo.

UTAGERER OG SKADER SEG SELV: Lars og Jonas har alvorlig autisme og bor i omsorgsboligen Villa Eik i bydel Bjerke i Oslo. Tilsynsmyndigheter mener omsorgstilbudet er uforsvarlig. Foto: Privat
UTAGERER OG SKADER SEG SELV: Lars og Jonas har alvorlig autisme og bor i omsorgsboligen Villa Eik i bydel Bjerke i Oslo. Tilsynsmyndigheter mener omsorgstilbudet er uforsvarlig. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er meget alvorlig. Jeg har tidligere tatt opp spørsmål vedrørende Villa Eik. Jeg fikk for noen år siden forsikring om at forholdene ved Villa Eik ble ryddet opp i, sier bystyrerepresentant Carl I. Hagen (Frp) til Dagbladet.

Lars (27) og Jonas (23) har alvorlig autisme og er beboere i omsorgsboligen Villa Eik i bydel Bjerke i Oslo.

I går skrev Dagbladet at Fylkesmannen i Oslo og Akershus gjennom flere år har påpekt at omsorgstjenesten de mottar er uforsvarlig, uten at bydelsadministrasjonen har ryddet opp.

- Alvorlig selvskading - Guttene våre har tatt stor skade av å bo i omsorgsboligen Villa Eik i bydel Bjerke. Episoder med bruk av tvang, utagering og alvorlig selvskading har eskalert de siste fem åra, uttalte mor og hjelpeverge Eva Alexandra Fürst til Dagbladet i går.

Dagbladet har sett dokumentasjon for slike episoder som hun beskriver.

Sønnen hennes, Jonas, flyttet inn på Villa Eik da han var 15 år gammel i 2007.

REAGERER: Bystyrerepresentant i Oslo Carl I. Hagen (Frp) .  Foto: Bjørn Langsem
REAGERER: Bystyrerepresentant i Oslo Carl I. Hagen (Frp) . Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- I løpet av seks måneder var det 71 forskjellige mennesker som tørket sønnen min bak, sier Gro Greftegreff.

Sønnen hennes, Lars, ble også beboer på Villa Eik i 2007, da han var 19 år gammel.

Fram til 2010 hadde de det godt på Villa Eik. Så gikk det fryktelig galt.

Krever forklaring - Dette betyr at vi må reagere i komiteen og få en forklaring fra byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) om saken i neste møte i Helse- og sosialkomiteen. Jeg må nå sende et spørsmål og sørge for at det skjer, sier Carl I. Hagen.

Hagen har også engasjert seg i saken om fostermor Gro Mikalsen som forrige mandag ble skilt fra fostersønnen (15) med autisme og Downs syndrom. Gutten er nå flyttet til en institusjon i bydel Bjerke.

Frp-nestoren er bekymret over kontrollsituasjonen i kommunen. Han frykter at det i Oslo er slik at barneverntjenesten er delegert til bydelene, slik at ansvarlig byråd ikke har instruksjonsmyndighet.

«Det hevdes nå i Dagbladet at også barnevernet i likhet med mange andre faginstanser mener at det beste for gutten er å bli videre hos Gro Mikalsen som fostermor. Selv om byrådens rolle overfor bydelen er noe uklar og muligens uten instruksjonsrett kan allikevel byråden søke å utvirke en forklaring fra barnevernet i bydelen om årsaken til at avtalen ikke er fornyet når barnevernet mener det ville være til beste for barnet», heter det i et spørsmål Hagen rettet til byråd Thorkildsen tidligere denne uka.

- Kollektiv bevisstløshet Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) har engasjert seg sterkt i både fostermorsaken og Villa Eik-saken, og har hatt møter med både fostermora og mødrene i disse sakene.

- Her har det vært en kollektiv bevisstløshet fra samtlige partier. Det er viktig at noen nå våkner og gjør noe. Det er et politisk ansvar at disse svakeste i samfunnet får et godt tilbud. Får de ikke det, må politikerne gripe inn. Basta, sier Freddy de Ruiter.

Ap-politikeren mener det er skremmende at de uforsvarlige forholdene ved Villa Eik har fått lov til å eksistere i så mange år.

- Gang på gang har tilsynsmyndighetene påpekt brudd, og så griper ikke politikerne inn. Det opprører meg både som politiker og som menneske. Når er nok nok? Hva må til før politikerne innser at administrasjonen i bydel Bjerke ikke har rett. Politikerne må begynne å sette seg inn i disse sakene, ikke bare stole blindt på en bydelsadministrasjon, sier de Ruiter og legger til:

- Politikerne må nå se hvordan denne bydelen behandler de aller mest vergeløse. Fostermorsaken og Villa Eik-saken hører i så måte sammen.

Avfeier kritikk Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen, som personlig har befattet seg med saken, avfeier Villa Eik-saken som gammelt nytt.

- Jeg ønsker ikke å kommentere denne saken her. Det er en gammel sak som vi har tatt tak i. Vi beklager at det her er noen pårørende som ikke er fornøyde. Hva ønsker du å oppnå med å kjøre en så gammel sak på nytt, annet enn å ødelegge en god og velfungerende tjeneste? Det er helt unødvendig, sier bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen som gjør det helt klart at hun ikke vil kommentere saken ytterligere overfor Dagbladet.

KJEMPER: Fostermor Gro Mikalsen er fratatt sin fostersønn (15) med autisme og Downs syndrom etter uenighet med barnevernet om ny kontrakt. Foto: Bjørn Langsem
KJEMPER: Fostermor Gro Mikalsen er fratatt sin fostersønn (15) med autisme og Downs syndrom etter uenighet med barnevernet om ny kontrakt. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

I fostermorsaken har Mathisen uttalt at hun har full tillit til hvordan barnevernet har håndtert saken.