ÅPNET VALGKAMPEN: Carl I. Hagen åpnet valgkampen på Stovner Senter, sammen med partifelle Christian Tybring-Gjedde (t.h.). Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
ÅPNET VALGKAMPEN: Carl I. Hagen åpnet valgkampen på Stovner Senter, sammen med partifelle Christian Tybring-Gjedde (t.h.). Foto: Anita Arntzen/DagbladetVis mer

Carl I. Hagen mener politiet bør begrense etterforskningen

- Jeg setter et spørsmålstegn ved at politiet skal bruke hundre politifolk til å etterforske en sak som er oppklart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Carl I. Hagen er skeptisk til en lang og omfattende etterforskning av 22. juli-terroren, og tror en ekspressrettssak er bedre for de pårørende.

- Jeg setter et spørsmålstegn ved at politiet skal bruke hundre politifolk til å etterforske en sak som er oppklart, sier Hagen til Dagbladet.

Hagen har vært taus etter terroren rammet Norge 22. juli. Etter valgkampstart i går, mener Frp's ordførerkandidat i Oslo det er tid for vanskelige spørsmål om politiets håndtering og etterforskning.

- Går utover annet politiarbeid Politiet setter store krefter inn på å få full klarhet i Anders Behring Breiviks bevegelser før og under eksplosjonen i Oslo sentrum og drapene på Utøya, og å kartlegge terroristens bakgrunn og nettverk.

- Det er bra at man etterforsker og grundig vurderer for å lære. Men det kan gjøres uavhengig av rettssaken og den etterforskningen som er nødvendig for å komme til domstolen, sier Hagen.

Frp-veteranen mener det går ut over annet viktig politiarbeid når etterforskerne nå snur hver stein i terrorsaken:

- Vanligvis etterforsker du for å framskaffe holdbare bevis i en rettssak. Men her har du jo i realiteten en full tilståelse. Det eneste domstolen skal ta stilling til, er straffeutmåling.

Ekspress-rettssak Torsdag gikk Oslo-politiet ut og ba om mer ressurser etter angrepet mot Oslo og Utøya. 50 prosent av kapasiteten til seksjon for vold og sedelighet er nå bundet opp til denne saken.

Etterforskningsledelsen har som mål at rettssaken skal være avsluttet innen ettårsdagen for angrepet, 22. juli neste år.

Med en mindre omfattende etterforskning, mener Hagen at rettssaken kunne vært i gang om et
par måneder.

- Hvorfor kan den ikke komme for domstolen i oktober eller november? Hvorfor skal saken ligge over oss et helt år? sier han.

Hagen tror ikke de pårørende fra Oslo og Utøya har et spesielt behov for å få alle detaljer i tragedien klarlagt.

- Hadde jeg vært pårørende, tror jeg heller jeg hadde foretrukket at saken raskest mulig ble avsluttet.
Få en rettssak og få buret ham inne.

Hagen åpnet i går Frp's valgkamp i Oslo, etter en tverrpolitisk markering foran Stortinget. Politifolk var til stede da han, leder Christian Tybring-Gjedde i Oslo Frp og andre partitopper møtte velgerne på Stovner senter i Groruddalen.

Integreringspolitikk - På Stovner har jeg bare fått positive reaksjoner. Folk ber meg stå på, og sier det er godt å ha meg tilbake, sier Hagen.

Christian Tybring-Gjedde sier til Dagbladet at han var spent på å møte velgerne etter at hans sterkt innvandringskritiske kronikk fra 2010 har fått mye oppmerksomhet etter terroren.

- Folk går ikke så mye i detaljer på dette. De oppfatter at jeg er for en streng innvandringspolitikk og tøff integreringspolitikk, og derfor sier de at jeg er deres mann. Eller de ser en annen vei hvis de ikke liker budskapet mitt, sier Tybring- Gjedde.

Han tror på et godt Oslovalg for Frp.

- Jeg tror veldig mange er frustrert over integreringspolitikken. Og at mange synes byen styres relativt bra til tross for de enorme utfordringene vi har.