Carl I. Hagen om Bergen-måling:
- Vil ryste det politiske Norge

Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) i Bergen får over 20 prosent og blir nest største parti på fersk måling. Carl I. Hagen mener det vil føre til en alvorlig debatt - også i Fremskrittspartiet.

BOMPENGESMELL: Siv Jensen og Carl I. Hagen utveksler noen ord på Frp-landsmøtet.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BOMPENGESMELL: Siv Jensen og Carl I. Hagen utveksler noen ord på Frp-landsmøtet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

GARDERMOEN (Dagbladet): I en fersk meningsmåling i Bergen fra Bergensavisen måles Fremskrittspartiet til stusslige 3,9 prosent.

Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB), som lover handling på en av Frp's hjertesaker - kampen mot bompenger - får derimot 20,6 prosent og blir større enn Arbeiderpartiet.

- Blir dette valgresultatet, kan Bompengepartiet bestemme hvem som skal styre byen, sier valgekspert Terje Sørensen til BA. Han kaller målingen et politisk jordskjelv.

Samferdselsminister Jon Georg Dale var klar på at han ikke er bekymret over utviklingen, da Dagbladet snakket med ham tidligere i dag.

- Disse bompengelistene som kommer i flere byer, hvor alvorlig er det at Frp risikerer å miste bilistene?

- Jeg tror ikke vi gjør det. Bilistene vet at med oss får de både lavere bompenger, kutt i eiendomsskatten og ikke minst en ja-holdning i kommunene. Jeg er helt sikker på at vi fram mot valget skal mobilisere godt for å få bedre resultat, sa Dale.

Hagen-teften

I sine velmaktsdager kunne Frp-nestor Carl I. Hagen bare stikke nesa ut et av vinduene på Stortinget og snuse seg til folkedypets mening.

- Har Frp mistet teften?

- Vi er i en håpløs situasjon. Jeg er veldig glad for det Siv Jensen sa i talen sin, og at det kommer 200 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett. At de begynner å ta det alvorlig. Men dette kommer til å ryste det politiske Norge, sier Carl I. Hagen til Dagbladet.

Hagen tror folkeaksjonen kan tvinge fram en endring i det han i årtier har kalt «keiserens nye klær»-syndromet, der «veverøkonomene» i finansdepartementet holder igjen på pengebruken.

- Dette rir norsk politisk debatt som en mare. Vi har prøvd og prøvd og prøvd, men ikke nådd fram. Dette blir en alvorlig debatt etter dette landsmøtet, også i Fremskrittspartiet, varsler Hagen.

Hagen er nøye med ikke å kritisere dagens Frp-ledelse eller kommentere forlik som er inngått i regjering. Men den politiske vekkelsen som nå hjemsøker vårt land, finner ikke sitt hjem i Fremskrittspartiet.

750 milliarder

- Det er helt naturlig at folk blir provosert. Vi har advart mot dette i all vår tid. Men dette er en sak vi tapte i regjeringsforhandlingene. Alle andre partier vil ha bompenger. Alle var fornøyde med oljefondet i fjor, nå er det altså 750 milliarder mer, sier Hagen.

- På ett kvartal.

- Ja, på ett kvartal! Da kunne vi tatt en 30 milliarder og nedbetalt bompengegjeld, sier Hagen med henvisning til oljefondets rekordresultat som ble meldt tidligere i dag.

- For dette er dyr gjeld. Det er høy rente på finansieringen, det er dyrt å kreve inn, det er et kontrollregime man skal finansiere?

- Ja, vi har råd til å bli kvitt det. Men igjen er det de øvrige partier som har en merkverdig tenkning om at man ødelegger økonomien hvis man bruker noen av disse uventede oljemilliardene til å slette gjelden, eventuelt putte det i et veifond, sier Hagen.

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer