HAGEN UFORSTÅENDE: Frp-legende Carl I. Hagen er gruppeleder for Frp i Oslo bystyre. Henning Holstad er 5. varamedlem. - veldig trist, sier Hagen om helerisiktelsen av Frp-kollegaen. Her er de sammen på et nominasjonsmøte i 2001.
Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN / Dagbladet
HAGEN UFORSTÅENDE: Frp-legende Carl I. Hagen er gruppeleder for Frp i Oslo bystyre. Henning Holstad er 5. varamedlem. - veldig trist, sier Hagen om helerisiktelsen av Frp-kollegaen. Her er de sammen på et nominasjonsmøte i 2001. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN / DagbladetVis mer

Carl I. Hagen om helerisiktet partikollega:- Hvis han er skyldig er det veldig trist og vi er ført bak lyset

Henning Holstad (63) vervet Siv Jensen til Frp, men har hatt en konfliktfylt karriere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp-politiker og forretningsmann Henning Holstad (63) ble i dag varetektsfengslet i fire uker i Oslo tingrett.

Retten mener det er skjellig grunn til å mistenke ham for grovt heleri av sju millioner kroner sammen med Imran Saber (37) i perioden 2005-2015. Holstad nekter straffskyld og begjærte seg løslatt i dag, men fikk ikke medhold.

Henning Holstad har vært aktiv politiker i Frp i en årrekke. Han har ikke hatt sentrale verv de siste årene, men har siden 2011 vært femte varamedlem i Oslo bystyre. Tidligere var han gruppeleder for Frp i Oslo bystyre.

I dag er det Frp-veteran Carl I. Hagen som er gruppeleder i Oslo-Frp.

- Vi synes det er veldig trist at en av våre folkevalgte varamedlemmer er siktet for grovt heleri. Dette er ikke noe hyggelig, sier Carl I. Hagen til Dagbladet.

- I så fall ført oss bak lyset Han sier nå vil håndtere denne saken etter deres interne regler. Hagen sier Holstad som varamedlem i bystyret ikke har vært aktiv politisk i gruppa siden 2013.

- Han har ikke vært på noen politiske møter så langt i år og heller ikke i hele fjor. Denne saken får dermed ingen praktisk betydning for bystyret, sier Hagen til Dagbladet.

ALTERNATIV JUL: Henning Holstad er ildsjelen bak Alternativ jul som har blitt arrangert 45 ganger.
ALTERNATIV JUL: Henning Holstad er ildsjelen bak Alternativ jul som har blitt arrangert 45 ganger. Vis mer

Han sier partiet er helt uforstående til Holstads angivelige kriminalitet. Ifølge siktelsen til politiet skal Holstad ha begått grovt heleri sammen med Saber siden 2005, altså i perioden han var politisk aktiv og mens han var gruppeleder for Frp i Oslo bystyre.

- Hvis han er skyldig er det veldig trist og han har ført oss bak lyset også. Dette er veldig fjernt fra hva jeg ville tro, sier Hagen til Dagbladet.

I 2008 ønsket partiet å kaste ham som sin gruppeleder i bystyret i Oslo etter at han blant annet ble beskyldt for å sammenblande private økonomiske interesser og politikken, men Holstad beholdt til slutt vervet. I 2009 valgte han til slutt å stemme for å avsette seg selv som leder av helse- og sosialkomiteen i bystyret.

- Det finnes en tid for alt. Jeg har vært FrPer i 25 år og jeg har tenkt å fortsette å være det. Vi går mot et meget spennende valg til høsten. Jeg ønsker å være med på den valgkampen og gjøre mitt beste for at den skal lykkes best mulig. Da går jeg inn sammen med mitt parti og inn for det som er en flertallsløsning, sa han til NRK i 2009.

Det skal ha vært Holstad som vervet Siv Jensen til partiet i 1988. I forbindelse med at Fremskrittspartiet for første gang skulle inn i regjering i 2013 skrev Dagblad-kommentator Martine Aurdal, som i 2006 ga ut boka «Siv. Portrett av en formann», at Siv Jensen som 18-åring skulle hente sin mor Monica Kjelsberg på fest hos Henning Holstad. Han skal ha vervet henne straks, skriver Aurdal.

Hyller Alternativ jul-innsats Carl I. Hagen beskriver politikeren Holstad som «omstridt, kontroversiell og en politiker med sterke meninger».

- Henning Holstad er en sammensatt person, sier Frp-Hagen.

ÅLREIT FYR-PRIS: I 2011 ble Henning Holstad og Aslam Ashan utnevnt til Ålreite fyrer av Harry Hole-stiftelsen. Foto: Anders Grønneberg
ÅLREIT FYR-PRIS: I 2011 ble Henning Holstad og Aslam Ashan utnevnt til Ålreite fyrer av Harry Hole-stiftelsen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Når han beskriver personen Henning Holstad trekker han fram hans innsats med Alternativ jul.

- Innsatsen hans for de vanskeligstilte i samfunnet har vært enorm, sier Hagen.

Holstad ildsjelen bak arrangementet Alternativ jul i Oslo, som har sørget for varme, mat, gaver og juletregang til rusmisbrukere, bostedsløse og andre som ikke feirer tradisjonell jul. I fjor trakk Alternativ jul i alt 3000 mennesker og 600 frivillige bidro. Det har vært arrangert 45 ganger.

I 2011 fikk han sammen med Aps Aslam Ashan og «ålreite fyr»-prisen fra Jo Nesbøs Harry Hole-stiftelsen.

Forretningsmann Holstad har drevet taxiselskapet Taxi 2, som i 2009 ble rapportert reddet fra konkurs. I 2010 ble Oslo kommune dømt til å betale 16 millioner kroner i erstatning, fordi kommunen urettmessig hadde holdt tilbake selskapets drosjeløyver.

I 2007 inngikk Frp-politikeren et forlik med finansakrobat Christer Tromsdal etter en årelang krangel om gyldigheten av en leiekontrakt av en leilighet tilhørende Tromsdal på Aker Brygge i Oslo. Holstad leide krypinnet av Tromsdal, men de begynte å krangle og Tromsdal kastet Holstad på dør i 2006. Holstad fikk utkastelsen gjort ulovlig og han flytta tilbake. Det hele endte i retten der det ble inngått forlik. Holstad flyttet ut noen måneder senere.

Den 20. september 2000 ble Holstad og en kollega arrestert i Togo mistenkt for besittelse av kokain og for ulovlig innføring av militært utstyr. Holstad og kollegaen hadde gjort en avtale med en kvinne som det den gangen ble spekulert i om kunne ha vært kona til den da dødsdømte krigsforbryteren Foday Sankoh i Sierra Leone (døde av slag i 2003 red.anm).

ARRESTERT I TOGO: I 2000 ble Henning Holstad arrestert i hovedstaden Lomé i Togo. Han ble senere løslatt.
ARRESTERT I TOGO: I 2000 ble Henning Holstad arrestert i hovedstaden Lomé i Togo. Han ble senere løslatt. Vis mer

Holstad og kollegaen skulle ta vare på et pengeskap med smykker og juveler til en verdi av 250 000 dollar som de skulle investere over en femårsperiode. Men da overleveringen skjedde ble de stanset av sikkerhetspoliti. Da de åpnet boksen viste den seg å inneholde verdiløse plastjuveler. Holstad var trolig lurt av nigeriansk og kamerunsk mafia. De ble arrestert, mistenkt for besittelse av kokain og for ulovlig innføring av militært utstyr da politiet fant to walkie-talkier i bilen deres. Etter nesten to uker i arresten i hovedstaden Lomé i Togo slapp han fri.

- Ja vel, så var det vel et eventyr da, sa Holstad til Dagbladet i Togo den gangen.

RANSAKING: Politiet gjorde flere beslag på flere av Holstads forretningsadresser tidligere denne uka. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
RANSAKING: Politiet gjorde flere beslag på flere av Holstads forretningsadresser tidligere denne uka. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer