RYSTENDE: Carl I. Hagen mener Høyre har opptrådt rystende og uansvarlig i arbeidet med Syria-avtalen. Her fra Frps landsmøte tidligere i år. Foto: NTB Scanpix.
RYSTENDE: Carl I. Hagen mener Høyre har opptrådt rystende og uansvarlig i arbeidet med Syria-avtalen. Her fra Frps landsmøte tidligere i år. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Carl I. Hagen om Syria-avtalen: - Folk er rasende. Høyre har sviktet Frp

Den tidligere partilederen måtte stå utenfor Frps krisemøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens Frp har krisemøte i partikontorene om Syria-avtalen, står tidligere partileder Carl I. Hagen på sidelinjen.

Han har likevel sine synspunkter på avtalen Høyre har inngått med opposisjonspartiene på Stortinget om Syria-flyktninger, og er ikke nådig i beskrivelsen av regjeringspartner Høyre.

- Folk er rasende fordi regjeringspartner Høyre har sviktet Frp og inngått en avtale med regjerings viktigste hovedmotstander, og det på et område alle vet er veldig viktig for Frp, sier Hagen.

- Det er rystende og uansvarlig av Høyre, legger han til.

Råder Siv å gå ut av regjering Parti-veteran Carl I. Hagen er ikke den eneste framstående Frp-politikeren som er svært kritisk til Syria-avtalen. Før han gikk inn i møtet, uttalte stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde at han ville råde møtedeltakerne om å gå ut av regjering.

- Mitt råd er å gå ut av regjering, sier Tybring-Gjedde.

Han ønsker å innkalle til et ekstraordinært landsstyremøte.

- Fordi fylkeslederne skal ha makt i dette partiet og ha en innflytelse på partiet. Vi er et grasrotparti og da er det bevegelsen som skal ha noe å si. Et annet alternativ er at vi kan ha en uravstemming blant våre medlemmer, sier Tybring-Gjedde.

Ville heller vært inne Hagen forteller at han ønsket å være inne i partikontorene under møtet, men sier han respekterer at han nå observerer partimøtet fra sidelinjene. Han mener likevel ikke at viktigheten av møtet, som av mange blir beskrevet som et krise- eller skjebnemøte, må overdrives.

- Dette er en del av en prosess, og denne prosessen er en del av gangen i et demokratisk parti. Partiet må også lytte til sine fylkeslag og lokallag. Det vil kunne ta tid, sier Hagen.

- På et eller annet tidspunkt må landsstyret drøfte dette. Om man skal vente til oktober eller ta det tidligere, kommer veldig an på de formelle vedtakene som mot Frps stemme vil skje neste fredag.

Den tidligere partilederen mener man ikke har noe hastverk i behandlingen av denne saken.

- Jeg ser egentlig ikke noen grunn til at vi må bestemme oss nå, det er helt meningsløst. Vi har god tid. Budsjettet for 2016 skal først avsluttes i september.

- Full av forbehold Målet med møtet er å legge en plan for hvordan partiet skal forholde seg til Syria-avtalen som ble presentert i går, hvor Høyre, Ap, Venstre, KrF og MDG er blitt enige om at Norge skal ta imot 8000 syriske kvoteflyktninger over tre år.

I går ville ikke Siv Jensen love at de kom til å følge opp avtalen i regjering.

- Vi mener dette er en avtale så full av forbehold at det er vanskelig å overskue konsekvensene av den, sa Siv Jensen til Dagbladet i går.

Det er en klar misnøye i Frp over at de nå som regjeringsparti må gjennomføre en politikk som partiet selv ikke kan stille seg bak. Fylkeslederen i Finnmark Frp krever et ekstraordinært landsstyremøte:

-  Her har samarbeidspartiene våre brutt en avtale med oss, og dette bør landsstyret som organ drøfte. Vi må derfor diskutere dette i et ekstraordinært møte så snart som mulig. Om vi må vente helt til landsstyremøtet i oktober, kan vi like gjerne la det være, sa leder for Finnmark Frp, Ronny Berg, til Dagbladet tidligere i dag.

- Må bestemme seg nå Hvorvidt Frp kommer til å kalle inn til et ekstraordinært landsstyremøtet blir et av temaene på agendaen for Frp i dag.

I går gjorde Venstre-leder Trine Skei Grande det klinkende klart at Frp ikke kan avvente til oktober med å konkludere på hvordan partiet stiller seg til Syria-avtalen.

- De må bestemme seg nå, ikke i oktober. Frp kan ikke sitte «litt» i regjering, sier Grande.
På spørsmål om han mener Frp bør vurdere å gå ut av regjeringen, svarer han:

- Regjeringsdeltakelse er noe man alltid må vurdere.