Carl I. Hagen ut mot Dagbladets dekning: - Festmiddag er festmiddag

Carl I. Hagen omtaler Siv Jensens «jævla sosialister»-kommentar som en bagatell.

SIV JENSENS TAKKETALE: Siv Jensen ble feiret av Fremskrittspartiet i anledning at hun fyller 50 år 1. juni. I takketalen ba hun sine partikamerater om å brette opp ermene og knuse de jævla sosialistene i høstens valg - til stormende jubel: Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

GARDERMOEN (Dagbladet): Det var under gårsdagens festmiddag at Siv Jensen ble feiret av partiet i anledning at hun 1. juni blir 50 år.

I gave av partiet fikk hun et reisegavekort og en dyr og hellig lovnad om at hun i løpet av sine 14 dager med ferie ikke ville få noen henvendelser eller telefoner fra partiet.

To uker med skikkelig fri og en rørende hyllestvideo fra både politiske med- og motspillere i gave - det var en rørt Siv Jensen som gikk opp til mikrofonen for å takke.

På tampen av talen kom imidlertid ordene som i dag har skapt sterke reaksjoner:

«Så er det bare å brette opp ermene, dundre ut og knuse disse jævla sosialistene!» sa Jensen i avslutningen av talen.

Dagbladet filmet talen og valgte å publisere de siste 30 sekundene av talen sent i går kveld. I hele dag har det haglet med angrep på Jensen for ordbruken. Anette Trettebergstuen (Ap) har også bedt statsminister Erna Solberg om å svare Stortinget om «jævla sosialist»-kommentaren.

TALE: Statsministeren sier hun selv ikke ville holdt en lignende tale som Siv Jensen holdt under landsmøtet lørdag, men mener vi bør ha litt lavere skuldre. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Beklaget

Trykket fra media var stort mot Siv Jensen gjennom hele dagen der en presset Jensen måtte svare på gjentatte spørsmål om kommentaren.

- Siv Jensen, du sa i avslutningstalen din til landsmøtet at du muligens skulle la være å holde takketaler framover. Syns du det var ugreit måten den saken kom fram på?

- Jeg har beklaget dette, hvis noen føler seg støtt. Det var ikke min mening. Dette var tatt opp i en helt annen konktekst. Jeg har respekt for politiske motstandere. Jeg har respekt for at folk stemmer på forskjellige partier, men jeg kommer også til å kjempe mot ting jeg er uenig i.

- Dette var en tale der jeg var veldig rørt. Dette var egentlig et ord jeg «ikke» sa.

- Men du sa det?

- Dere var jo der. Dere hørte hvordan dette ble framført. La meg bare være veldig tydelig: Jeg ønsker ikke å omtale mine politiske motstandere på den måten. Jeg har respekt for dem, sa en presset Siv Jensen.

Hagen: - Festmiddag er festmiddag

Carl I. Hagen kuppet seg til en skikkelig bompengeseier og ga Jensen en liten nesestyver. Men nestoren gir Siv Jensen full støttte når det gjelder «jævla sosialister»-kommentaren.

- Jeg syns Dagbladet kunne latt være å publisere videoen. Når vi går inn i festmiddagen, da er det en festmiddag. Med mindre det er en virkelig stor skandale som skjer, så skal man selvfølgelig dekke det, sier Carl I. Hagen til Dagbladet på vei ut av landsmøtehotellet.

Hagen mener kommentaren rett og slett ikke er en sak.

- Hvis det er et sleivspark eller en kort ugjennomtenkt bemerkning, så bør man ikke videreformidle det og gi de andre muligheten de har fått i dag. Det er en bagatell. Jeg er sikker på at det på landsmøtefester i Ap og SV har det vært sagt verre ting om Carl I. Hagen, sier - Carl I. Hagen.

Kommentatorstøtte til Siv

Flere kommentatorer som også var til stede på landsmøtefesten har i dag rykket ut til forsvar for Siv Jensen.

Kommentator Jens Kihl i Bergens Tidende skriver følgende på Facebook:

«No må folk roe seg ned her. Greitt at "Vi skal knuse dei jævla sosialistane" ikkje er verdas mest elegante ting å seie. Men Siv Jensen sa det openbart på ein munter måte. Eg var kanskje den einaste jævla sosialisten i salen, og kan ikkje seie at eg følte meg særleg truga. No spring pressa i flokk som om dette var eit landsmøtevedtak frå Frp om å drepe venstresida. Er det vår jobb å vere krenkte på andres vegner? Eg trur ikkje det er lett for dei som ikkje var til stades å forstå ut frå referatet i avisene korleis desse orda blei sagt. Takk for meg.»

Kommentator i TV 2 Mathias Fischer skriver noe av det samme på Twitter:

«Siv Jensen sa "vi skal knuse disse jævla sosialistene" på smilende og humoristisk måte på landsmøtefesten. Til sine egne. Som avslutning på en følelsesladd tale der hun takket for en hyllest til henne i forbindelse med 50-årsdagen. Reaksjonene fremstår helt overdrevne.»

Hege Ulstein, kommentator i Dagsavisen, skriver følgende i Fischers Twitter-tråd:

«Jeg var på middagen. Det er som Mathias Fischer skriver sagt på en landsmøtefest, med glimt i øyet. Selvsagt potensielt problematisk at enkelte kan tenke det legitimerer grov språkbruk i andre sammenhenger når det tas ut av kontekst på denne måten. Men reaksjonene er overspente.

Siv Jensen ønsket selv at man skulle se kommentaren i lys av settingen, du kan derfor se hele talen her:

BEKLAGET: Siv Jensen fyller 50 år 1. juni og ble feiret under landsmøtemiddagen i Fremskrittspartiet. I Frp-lederens takketale ba hun blant annet sine partivenner om «å knuse disse jævla sosialistene». Dagen etter beklaget hun hvis noen følte seg såret. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer