ØNSKER COMEBACK: Carl I. Hagen var leder av Fremskrittspartiet fra 1978 til 2006. Nå ønsker han å gjøre comeback på Stortinget og norsk rikspolitikk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ØNSKER COMEBACK: Carl I. Hagen var leder av Fremskrittspartiet fra 1978 til 2006. Nå ønsker han å gjøre comeback på Stortinget og norsk rikspolitikk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Carl I. Hagen vil gjøre comeback

Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen (76) vil ha tredjeplassen på Oslo-lista. - Jeg vil ta partiet tilbake til slik det var i gamle dager, sier han.

Publisert

- Jeg ønsker å stille på tredje plass i Oslo. Jeg tror mange i min alder er opptatt av at det er for få pensjonister og folk med erfaring på Stortinget. Det er mange nykommere som ikke har gjort noe annet enn politikk. Med meg på kampplass i Oslo kan det også være med og øke oppslutningen, sier Carl I. Hagen på telefon fra Spania til Dagbladet.

Hagen møtte i inneværende stortingsperiode som fast vara for Siv Jensen, til Frp gikk ut av regjering i februar. Det var i et intervju med Dagbladet i sommer at den tidligere Frp-formannen og partibyggeren åpnet opp for å komme tilbake til Stortinget og sa han var i tenkeboksen.

Nå har han altså konkludert, dermed går han også av som leder av nominasjonskomiteen i Oslo.

Ikke «Siv Jensen» på topp

- Det vil si at du ønsker Siv Jensen på første, Christian Tybring-Gjedde på andre og deg selv på tredje plass på Oslo-lista?

- Det er under forutsetning av at Siv Jensen blir gjenvalgt som partileder. Jeg er helt enig i at partilederen skal stå øverst på lista. Det er landsmøtet som skal få velge partileder. Alt tyder på at Siv Jensen blir gjenvalgt, og det er hittil ingen motkandidat, men man skal ikke si «Siv Jensen», men «partilederen» på topp, sier Hagen, og understreker at det er nominasjonsmøtet i Oslo som avgjør sammensetningen av lista.

- Hvorfor skal du på Stortinget igjen nå?

- Jeg vil gjerne kjempe for å få Frp opp og fram igjen, kjempe for å få Frp litt som det var i gamle dager, der politikkens innhold er det viktigste og ikke regjeringsdeltakelse. Prisen for regjeringsdeltakelsen ble altfor høy, vi kan få mye mer igjennom i opposisjon.

- Dette var jo også Siv Jensens konklusjon i vinter. Skjønner du at det kan oppfattes som kritikk av henne og ledelsen når du sier at du vil ta partiet tilbake til slik det var før?

- Det er landsmøtet - og landsstyret - som tegnet opp retningen der det å gå inn i regjering ble altfor overordnet. Jeg var imot Sundvolden-plattformen med Høyre allerede i 2013, men ville ikke si det da, for ikke å lage bråk. Det viktigste må være å få gjennomslag for vår politikk, sier Hagen.

Innvandring, bistand og klima

Carl I. Hagen trekker fram innvandring, bistand og klima som de viktigste sakene han vil kjempe for. I tillegg til å fjerne reduksjonen av pensjonsreguleringen på minus 0,75 prosent.

- Dette er de sakene jeg vil kjempe for internt i Frp. For å hjelpe med den vridningen av partiet må jeg ha noen posisjoner, sier Hagen, som trekker fram at han som eventuell første vara i neste periode kan delta på stortingsgruppas møter.

- Frp må finne litt tilbake til at vi først og fremst må ta vare på det norske samfunnet og ikke være globalister. Det er altfor mange som snakker om å løse problemer over hele verden og ikke løse problemer for det norske folk, sier Hagen.

Lukter regjeringskrise

Hvis Carl I. Hagen fortsatt har innflytelse i Frp's stortingsgruppe som vararepresentant, kan statsminister Erna Solberg vente seg problemer med å få igjennom statsbudsjettet til høsten.

- Før det i det hele tatt er tale om å gå i forhandlinger om budsjettet i høst, må vi ha skikkelig gjennomslag for politiske saker. Det er uaktuelt å ta imot flere flyktninger til Norge neste år, sier 76-åringen.

- Null kvoteflyktninger?

- Ja, null kvoteflyktninger. Kostnadene ved vår flyktningpolitikk er blitt altfor høy, med store problemer. Så må vi få en skikkelig profil på skattelettelsene, sier Hagen, som også krever en «dramatisk reduksjon» i bistanden og stans i alle vindmølleprosjekter.

- Så mener jeg Frp mye mer aktivt må bekjempe klimahysteriet, ikke ha som målsetting å redusere den livgivende gassen CO2, sier Hagen - og konkluderer:

- Jeg kan vanskelig se at kravene Frp bør stille, kan innfris av regjeringen. Da blir det spennende å se hva regjeringen gjør.

- Du stilte som ordførerkandidat i 2011 uten å lykkes - som mange kommentatorer har likt å påpeke siden. Er du sikker på at du har ditt gamle velgertekke?

- Det er jeg overhodet ikke sikker på. På ingen måte, sier Hagen og ler.

Nasjonaliberalistisk

Det har det siste året vært en diskusjon mellom miljøer i Oslo Frp, ledet an av stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde, og partiledelsen om Frp's ideologi. Oslo-partiet ønsker å trekke partiet i en «nasjonalkonservativ» retning, mens Siv Jensen og Sylvi Listhaug slår fast at partiets ideologi er å være et liberalistisk folkeparti.

- Jeg har alltid sagt at vi er et liberalistisk parti når det gjelder økonomien. Vi skal være liberalister på norsk - med sunn fornuft, sier partinestor Hagen om diskusjonen - og legger til:

- Jeg har tidligere brukt uttrykket «nasjonalliberalistisk». Vi skal ta vare på Norges nasjonale interesser, sette Norge og norske interesser først. Det har det vært altfor lite av.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer