Carl I. Hagen vil ha integreringsetat i Oslo

Problemene er så dyptgripende at Oslo kommune må opprette en ny offentlig etat, foreslår den tidligere Frp-lederen.

ADVARER: Carl I. Hagen sitter for tiden som vara på Frp's Oslo-benk. Nå foreslår han i Oslo bystyre en egen integreringsetat i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ADVARER: Carl I. Hagen sitter for tiden som vara på Frp's Oslo-benk. Nå foreslår han i Oslo bystyre en egen integreringsetat i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En av fire førsteklassinger i Oslo kan ikke godt nok norsk til å starte vanlig lese- og skriveopplæring når de begynner på skolen. I vinter har det også vært mye oppmerksomhet rundt problemet med unge gjengangerkriminelle, der det store flertallet har innvandrerbakgrunn.

Nå foreslår tidligere Frp-leder Carl I. Hagen og partiets førstekandidat i Oslo, Aina Stenersen, at Oslo skal opprette en ny offentlig etat for å bøte på problemene. Tanken er at en ny integreringsetat kan følge opp familiene tettere og samkjøre ulike tiltak.

- Ungdom faller utenfor

- Utfordringene med gjengkriminalitet blant innvandrerungdom er voksende. Vi må gjøre en større innsats for barn som blir født i Oslo. Vi må lage en politikk slik at barn som blir født i Oslo kan norsk når de begynner på skolen, sier Carl I. Hagen til Dagbladet.

- Den politikken som har vært ført har ikke gitt gode nok resultater. Ungdom faller utenfor i større grad enn noen gang.

I forslaget til Oslo bystyre presiserer Frp-toppene at det «ikke er et entydig bilde, men at også mange barn med innvandrerbakgrunn snakker godt norsk og er godt integrert i det norske samfunnet med gode skolekarakterer og framtidsmuligheter».

I forslaget vises det også til Christian Tybring-Gjeddes ti råd til innvandrerforeldre (se faktaboks).

Råd til innvandrerforeldre

1. Snakk norsk til barna i hjemmet
2. La barna se på norsk barne-TV og lytte til norsk radio
3. Les norske eventyr og barnebøker for barna
4. La barna besøke klassekamerater, overnatte hos venner og delta i bursdagsfeiringer.
5. Engasjer dere i barnas skolehverdag gjennom foreldremøter og Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU).
6. Ikke send barna deres på Koranskoler etter skoletid, bruk tiden til lekselesing og lek.
7. Vær aktive i nærmiljøet – delta i idrettslagene, musikkorpsene og på dugnader.
8. Slutt å ta med barna på månedslange ferier i opprinnelseslandet.
9. Slutt å importere ektefeller fra opprinnelseslandet og la barna deres få gifte seg av kjærlighet.
10. Frigjør døtrene deres. La de få prøve seg frem i det norske samfunnet – ikke legg kulturelle eller religiøse restriksjoner og begrensninger på deres bevegelsesfrihet

Integreringsarbeidere

- I forslaget vektlegges både foreldrenes ansvar og behovet for en integreringsetat. Når ble Carl I. Hagen så glad i offentlige etater?

- Foreldrenes ansvar er det suverent viktigste. Hvis foreldre ikke gjør en innsats for at barna lærer norsk, må de ha samtaler med integreringsarbeidere. De må få forklart at her i Norge gjelder følgende regler, og at barnet skal lære norsk før det begynner på skolen. Så er dette for å hjelpe foreldrene og komme med tiltak.

- Det er barna jeg tar hensyn til. Vi vil ikke lenger akseptere at barn som blir født i Oslo ikke kan norsk og ikke aksepterer norske verdier, sier Hagen.

Frp var med å styre Oslo fra 1997 til 2015, enten som støtteparti for byrådet eller som deltaker i byrådet. Likevel peker Carl I. Hagen på nåværende byrådsleder Raymond Johansen når han skal plassere ansvaret for utviklingen Frp advarer mot.

- Raymond Johansen-byrådet vraket språktesting av fireåringer med en gang de fikk makten. Raymond har hovedansvaret for det voksende problemet, sier Hagen, og viser til at Frp fikk gjennomslag for å språkteste alle Oslos fireåringer i forrige periode, noe som ble stoppet av det nye flertallet.

- Heller fjerne kontantstøtten

Byrådsleder Johansen er enig med Carl I. Hagen i at det er et problem at unger starter på skolen uten å kunne godt nok norsk. Johansen peker på at byrådet har skjerpet språkoppfølgingen i barnehagen og innført en egen standard for hvordan barns språk skal følges opp.

AVVISER: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) avviser Frp-forslaget om en egen integreringsetat. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
AVVISER: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) avviser Frp-forslaget om en egen integreringsetat. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Men å opprette en ny etat, er ingen god idé.

- God integrering er ikke noe vi kan organisere oss til gjennom en ny etat, jobben må gjøres hver dag i direkte møte med flyktninger og andre innvandrere. En egen integreringsetat sentralt i kommunen vil trekke disse ressursene vekk fra det dagliglivet der integreringen skal skje. Derfor støtter jeg ikke forslaget, sier Raymond Johansen.

Som også peker på at en rekke piler peker riktig vei i Oslo.

- Oslo har hatt en kraftig forbedring i andelen innvandrere som kommer ut i arbeid og utdanning etter endt introduksjonsprogram de siste årene, og vi har nå bedre resultater enn de andre storbyene, sier Johansen, som anbefaler Frp å fjerne en offentlig ordning i stedet for å opprette en ny offentlig etat.

- Det er ulogisk at Frp tviholder på kontantstøtten. FrP burde heller konsentrert seg om å fjerne kontantstøtten enn å opprette en ny etat i kommunen, sier Raymond Johansen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer