Carl I. holder Bondevik på pinebenken

Sentrumspartiene la i går fram en pakke forslag med en klar invitasjon til Høyre og Fremskrittspartiet. Men mens Høyre snuser velvillig på pakken, sier Frps Siv Jensen klart nei til å stemme for de delene av pakken Frp er imot. Spørsmålet er nå om Kjell Magne Bondevik setter makt bak forslaget og stiller kabinettspørsmål i Stortinget fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakken var Sentrums siste forsøk på å få de innstrammingene regjeringen klart har sagt fra om trengs. Men selv om pakken er et åpenbart frieri til høyresiden, var det ingen omfavnelse de ble møtt av fra FrPs side. Høyre derimot mer enn snuser på pakken.

- Det som er overraskende i prosessen er at regjeringen kommer så sent på banen. Det er frimodig spilt - hadde det ikke vært en fotballkamp mellom Marokko og Norge ville nok dette kommet før, sier Høyres finanspolitiske talsmann Per Kristian Foss med klar henvisning til Kjell Magne Bondeviks Frankrike-reise.

Gir ikke opp

Men det hjelper så lite å ha Høyre med seg når Frp holder igjen. - Det er ikke oppnådd et forlik og da ser vi ingen grunn til å stemme for forslag vi er imot, sier Frps finanspolitiske talskvinne, Siv Jensen. KrFs parlamentariske leder, Einar Stensnæs, har imidlertid ikke gitt opp håpet om å få med seg Frp.

- Jeg hører hva de sier, men jeg har ikke gitt opp ennå, sier han.

Men det er lite som tyder på at Carl I. Hagen og hans parti har interesse av å gi fra seg jokeren de sitter på. Står Frp fast på sitt standpunkt har sentrumsregjeringen tre alternativer:

* Regjeringen kan sette makt bak kravet om at pakken blir vedtatt. Det er den eneste måten Bondevik kan få demonstrert at han ikke lar styringen over norsk økonomi bli overlatt til tilfeldige stortingflertall. Da er det opp til Frp om de vil felle regjeringen, eller støtte sentrumspakken. Siv Jensen ønsker ikke å flagge hva Frp eventuelt gjør i en slik situasjon, men sier hun synes det er underlig hvis regjeringen tar kabinettspørsmål på promiller i budsjettsammenheng.

* Sentrum kan legge fram sin pakke, uten å sette makt bak kravet. Den blir da nedstemt og sentrum får verken den sentrumsprofilen, eller den ønskede innstramming, de så klart har sagt i fra om at de skal ha. Dette vil i tilfelle bli et ydmykende nederlag for regjeringen.

* Sentrumspartiene kan la være å legge fram den høyrevennlige pakken de nå har presentert. Stortinget må også da kjøre slalåm mellom sakene og det vil danne seg ulike flertall. Heller ikke da vil en oppnå den ønskede stramhet, selv om Ap-Høyre og Ap-sentrum danner flertall for flere små kuttforslag. Også ved et slikt utfall er det en ydmyket regjering etter behandlingen av revidert.

- Både den såkalte sentrumsprofilen og stramheten henger i en syltynn tråd, konstaterer Aps finanspolitiske talskvinne, Hill Marta Solberg.