Carlene (53) tok sitt liv da huset skulle tvangsselges

Finanskrise kan gi en volds- og selvmordsbølge, frykter USAs myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - I sitt selvmordsbrev skrev hun at det ble for mye for henne. Hun hadde ingen å snakke med. Det må være noe hjelp å få der ute for folk som lider under finanskrisa, som et alternativ til at noen velger å ta sitt eget liv over noe så lite som et hus, sier John Balderrama, enkemannen til Carlene Balderrama, til AP.

Ekteparet fra Taunton, Massachusetts, var 3,5 år på etterskudd med sitt boliglån.

Den 53 år gamle kvinnen forsøkte i det lengste å skjule husholdningens økonomiske problemer for ektemannen.

Hun gjemte den økende brevbunken fra banken fra ektemannen, og prøvde selv å refinansiere lånet, men fikk avslag.

Samme dag som familiehjemmet ble lagt ut for tvangsauksjon og den første visningen skulle finne sted, valgte Carlene å ta sitt eget liv.

Sammen med selvmordsbrevet, etterlot hun forsikringspapirene, med en oppfordring til ektemannen å bruke pengene til å betale huslånet.

Risikerer tvangssalg

Carlenes historie er langt fra unik.

VARSLET BANKEN: Carlene Balderrama (53) ønsket ikke å fortelle ektemannen at de var i ferd med å miste huset. På formiddagen, da den første visningen for tvangssalget skulle avholdes, sendte 53-åringen en faks til sin bank der hun fortalte at hun ikke så noen utvei enn å ta sitt eget liv. Noen timer senere gjennomførte hun planen. Hun etterlot en forsikringspremie, som skulle brukes til å betale ned huslånet. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
VARSLET BANKEN: Carlene Balderrama (53) ønsket ikke å fortelle ektemannen at de var i ferd med å miste huset. På formiddagen, da den første visningen for tvangssalget skulle avholdes, sendte 53-åringen en faks til sin bank der hun fortalte at hun ikke så noen utvei enn å ta sitt eget liv. Noen timer senere gjennomførte hun planen. Hun etterlot en forsikringspremie, som skulle brukes til å betale ned huslånet. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Millioner av amerikanere kjenner finanskrisa på kroppen.

Mer enn en halv million mennesker er i ferd med å bli kastet ut av hjemmene sine eller trues med tvangssalg, ifølge tall fra Mortgage Bankers Association.

Ytterligere fire millioner amerikanere var minst en måned på etterskudd med låne- og renteinnbetalinger på boliglånet sitt i juni.

Denne trenden ventes å fortsette til neste år, til tross for de ulike hjelpetiltakene satt i gang den siste tiden for å redde amerikanske økonomi.

- Føler at de mister fotfestet

Nå frykter landets myndigheter at finanskrisen, trøbbelet med å betjene boliglånene og økt arbeidsledighet, kan føre til en merkbar volds- og selvmordsbølge over hele landet.

Det foreligger foreløpig ingen offisiell statistikk, som beviser sammenhengen mellom den aktuelle finanssituasjonen og forekomsten av vold- og selvmord.

Tendensen er likevel klar.

Carlene (53) tok sitt liv da huset skulle tvangsselges

Krisetelefonene merker en stadig større pågang, fra mennesker i akutt økonomisk uføre som ikke har andre steder å vende seg til.

- Mange mennesker forteller oss at de holder på å miste alt. De holder på å miste sine hjem, som skal tvangsselges, de har mistet sine jobber, sier Virginia Cervasio, ansvarlig for et ressurssenter mot selvmord i Florida til AP.

Inntrykket bekreftes av prest Canon Ann Malon, ved Trinity Church, som ligger midt i finansdistriktet i New York.

- Jeg har hørt en rekke mennesker si at situasjonen i dag minner mest om hva som skjedde i etterkant av 11. september. Det er den følelsen av å miste fotfeste, sier Malon til AP.

Skjuler problemene

Historisk sett, øker selvmordsraten i tider med generelt dårlig økonomi.

Finansuroen den siste tiden har for lengst blitt stemplet som den verste økonomiske situasjonen siden den store depresjonen på slutten av 20-tallet.

En vanlig reaksjon på økonomisk uføre, er å forsøke å skjule problemet for partneren og familien, slik som Carlene gjorde, eller det helt motsatte, skylde på andre for at man har havnet i uføret.

Frykter copycats

Voldstilfeller framprovosert av en slik situasjonen, pleier vanligvis å gå utover den nærmeste familie.

Krisesentrene rundt om  i landet melder om økt pågang.

En rekke episoder har rystet USA den siste tiden. 

Forrige uke tok den arbeidsløse økonomen Karthik Rajaram livet av sine tre barn, ektefellen og hennes mor, før han tok sitt eget liv.

I tillegg til å miste jobben, hadde Rajaram nylig tapt stort på feilslåtte aksjeinvesteringer.

45-åringen etterlot seg et brev, der det kom fram at han trodde at finanskrisen var hans egen feil.

I etterkant av hendelsen, oppfordret myndighetene i Los Angeles, der Rajaram-familien bodde, folk til å passe ekstra godt på seg selv og sine nærmeste og oppsøke hjelp hvis de fikk problemer med å takle de økonomiske utfordringen.

Politiet frykter en oppblomstring av såkalt copycats, folk i liknende situasjoner som ser en slik løsning som den eneste utveien.

Påvirket kongress- avgjørelse?

I mars i år, valgte Roland Gore fra Ocala, Florida, å drepe sin kone og hund, sette fyr på huset og ta sitt eget liv, fordi huset skulle tvangsselges.

Flere har valgt å ende sine liv, da politiet har stått på dørstokken for å kaste dem ut, blant disse Pamela Ross fra Tennessee.

57-åringen hadde gitt opp kampen om å beholde huset, og skjøt seg selv da politiet parkerte utenfor.

En liknende episode sies å ha hatt en effekt på at redningspakken på 700 milliarder dollar gikk gjennom i Kongressen.

Addie Polk (90) forsøkte å ta sitt eget liv 1. oktober i år, da hun holdt på å bli kastet ut av huset hun hadde kalt sitt hjem de siste 38 årene.

En kongressrepresentant fortalte enkens historie like før avstemningen, for å understreke viktigheten av at den økonomiske krisepakken gikk gjennom.

Den 90 år gamle er kvinnen er på bedringens vei. Boliglånsbanken Fannie Mae har valgt å ettergi Polks lån og lar henne flytte tilbake til huset.

Sinte

En rekke eksperter hevder at den vedvarende økonomisk nedturen gjør at mange føler seg hjelpeløse.

Manglende kontroll på egen økonomi på grunn av en rekke eksterne faktorer bidrar til en økt følelsen av angst og panikk, ifølge den kliniske psykologen Edward Charlesworth i Houston, som har stadig flere henvendelser fra folk som får psykiske plager på grunn av finanskrisen.

- Folk er sinte fordi de føler at deres regjering har sviktet dem, kommenterer Charlesworth til AP og utdyper:

- De føler at storsamfunnet vi lever i burde ha mer beskyttelse for enkeltindivider, framfor bare selskaper.

Økonomiske problemer og ingen åpenbar utvei, gjør at enkelte føler at de ikke har noe annet valg enn å ta sitt liv, tror Kristen Rand, leder for

Violence Policy Center, som jobber med å begrense utbredelsen av skytevåpen i USA.

- Stresset over egen økonomisk situasjon bygger seg opp til et punkt, der man føler at man ikke lenger kan fortsette. Enkelte tror at deres nærmeste har det bedre som døde, enn uten den nødvendige økonomiske støtten, sier Rand til AP.

Skamfølelse

Psykologisk sett, kan selvmord bli ansett som den eneste utveien når alle andre løsninger virker umulig, ifølge Anders Skuterud, psykolog og fagsjef i Norsk Psykologforening.

- Det kan virke som en utvei når selve livet oppfattes som umulig. Den mest vanlige årsaken til slike tanker skyldes alvorlig depresjon. En del ganger kan det også være en stor skam, som gjør det å fortsette å leve helt umulig. Slik som gamle samurai-tradisjoner, der det å tape en kamp representerte en så stor skam, at man valgte å ta sitt eget liv i etterkant, forklarer Skuterud og utdyper:

- Finanskrise er litt av det samme. En del mennesker har investert så mye, av og til langt mer enn hva de tåler. De har lagt ned mye av sitt selvbilde og fasade i det å være vellykket, og rammes dermed både økonomisk og psykologisk. Skammen ved ikke å lykkes kan av mange oppleves som veldig tøff.

Ikke hold ting skjult

Han mener det viktigste tiltaket for å takle økonomiske nedgangstider, er å unngå å holde tilstanden skjult.

- Ikke stikk hodet i sanden. Snakk med dem det gjelder, om det er kona, banken eller arbeidsgiveren, råder han.

- Det verste er å bruke masse energi på å holde ting skjult og at en hele tiden må gå på akkord med seg selv, spesielt når det kommer til områder som etter hvert blir umulig å holde hemmelig.

STADIG FLERE RISIKERER TVANGSSALG: Det er langt vanligere i USA enn i Europa og Norge, at bankene tar over hjemmene til kunder, som ikke greier å betjene sine boliglån, og forsøker å selge disse. I dagens dårlige boligmarked, er det også bankene som tar tapet på at eiendomsprisene er i mange tilfeller lavere enn selv huslånet.
OPPFORDRER FOLK TIL Å OPPSØKE HJELP: Den tidligere finansanalytikeren Karthik Rajaram valgte forrige uke å ta livet av sin familie, før han tok sitt eget liv, etter at han nylig tapte et større beløp på aksjeinvesteringer.
TØFF TID: Dagens økonomiske situasjon sammenliknes med tilstanden under den store depresjonen på slutten av 20-tallet. Her er en rekke mennesker samlet utenfor en bank i 1933, i håp om å redde sparepengene.
MATKØ: Dette bildet fra 1932, er en god illustrasjon på situasjonen i verden under den store depresjonen. Her er en stor folkemengde samlet utenfor en frivillighetssentral i New York, for å få et gratis måltid.
BEDRE PSYKISK HELSE I OPPGANGSTIDER: Anders Skuterud, psykolog og fagsjef i Norsk Psykologforening, henviser til en fersk studie fra Folkehelseinstittutet som viser at det har vært en nedgang i antall registrerte tilfeller av depresjoner og andre mentale lidelser. Noe av denne utviklingen kan skyldes økonomiske oppgangstider, tror han. På samme måte, kan en periode med økonomisk lavkonjunktur, føre til en økning i slike lidelser.