NØDHJELP: Carlos Arredondo (i midten) var en av flere tilskuere som raskt satte i gang med å hjelpe skadde. Foto: AP /Charles Krupa / NTB scanpix
NØDHJELP: Carlos Arredondo (i midten) var en av flere tilskuere som raskt satte i gang med å hjelpe skadde. Foto: AP /Charles Krupa / NTB scanpixVis mer

Carlos (52) hylles som «helten med cowboy-hatten»

Stod i maraton-målområdet for å støtte deltaker som løp til ære for hans drepte sønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre personer er drept, blant dem et barn på åtte år, og over 100 er skadet, etter to eksplosjoner i målområdet i Boston maraton i går kveld norsk tid.

Ting kunne trolig vært enda verre hvis det ikke hadde vært for politi, ambulansepersonell og frivillige som umiddelbart kom til for å hjelpe.

Stoppet blødning En av heltene som blir trukket fram i amerikansk presse er Carlos Arredondo (52). Gawker kaller ham «Boston-helten med Cowboy-hatten».

Sammen med kameraten John Mixon rev han vekk de bombede reklameskiltene for å komme til de hardest skadde. Arredondo prøvde å bruke sine egne klær til å forbinde bein og armer på ofrene, skriver avisa Portland Press Herald. De to fikk løftet en mann som hadde mistet begge beina opp i en rullestol. Bildene fra området viser hvordan Arredondo løp ved siden av rullestolen mens stoppet blødningen.

- Jeg snakket til ham hele tiden. Jeg sa: «Bli hos meg, bli hos meg», sier han til avisa.

Sønnen drept i Irak Det var ingen tilfeldighet at Arredondo var i målområdet. Han var der for å vise sin støte og takknemlighet overfor en deltaker som hadde dedikert deltakelsen til 52-åringens sønn, Alexander Arredondo, som ble drept i Irak i 2004.

52-åringens historie er blitt omtalt flere ganger tidligere, blant annet av New York Times. Han reagerte med sinne da representanter for forsvaret kom hjem til ham for å informere ham om dødsfallet.

- Jeg bare skrek. Jeg sa «Nei, nei, nei! Det kan ikke være min sønn!», sa han til avisa i 2007.

I sinne og fortvilelse løp han til garasjen sin, hentet en kanne med bensin og en propanbrenner. Han knuste bilvinduet, hoppet inn og satte fyr på seg selv og bilen. Han kom fra det med andre- og tredjegradsforbrenninger på 20 prosent av kroppen. Arredondo måtte ligge på en båre i sønnens begravelse.

Falsk kiste Da de fysiske sårene var helet, begynte Arredondo å reise rundt i landet med en falsk kiste, for å protestere mot krigsdeltakelsen.

- Så lenge amerikanske soldater kjemper og blir drept i Irak, så vil jeg fortsette å vise min sorg for det amerikanske folk, sa han til New York Times.

Før det smalt i går stod han med amerikanske flagg, for å dele ut til deltakere som løp til ære for sønnen hans og andre drepte i krigen.

DEMONSTRERTE: Carlos Arredondo er her fotografert i Miami 2006, hvor han satte ut kors i en markering før et valgkampmøte hvor Bill Clinton skulle delta. I bilen i bakgrunnen kan en se den falske kista Arredondo har kjørt rundt i landet med. Foto: AP / Lynne Sladky / NTB scanpix
DEMONSTRERTE: Carlos Arredondo er her fotografert i Miami 2006, hvor han satte ut kors i en markering før et valgkampmøte hvor Bill Clinton skulle delta. I bilen i bakgrunnen kan en se den falske kista Arredondo har kjørt rundt i landet med. Foto: AP / Lynne Sladky / NTB scanpix Vis mer