Carlos anklager Fischer

PARIS (Dagbladet): Den beryktede internasjonale terroristen Carlos, eller Sjakalen, anklager Tysklands utenriksminister Joshka Fischer og den tidligere 68-lederen Daniel Cohn-Bendit for å ha skjult våpen i 1974. I dag forklarer Fischer seg i rettssaken mot terrortiltalte Hans-Joachim Klein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Carlos, eller Illich Ramirez Sanchez, soner en livsvarig dom i den isolerte delen av det franske fengselet Fleury-Mérogis, men har skrevet flere brev om saken. Sjakalen beskylder de to tidligere vennene Joshka Fischer, i dag Tysklands utenriksminister, og Daniel Cohn-Bendit, i dag euro-parlamentariker, for å ha skjult våpen i kollektivboligen de bodde i i 1974.

Ifølge avisa Le Parisien hadde de to akseptert å skjule våpen og sprengstoff som skulle brukes til terroraksjoner, men så fryktet de for sitt liv og ba om at våpnene måtte fjernes.

Fischer vitner i dag i rettsaken mot terrortiltalte Hans-Joachim Klein, som vedgår å ha deltatt i attentatet mot OPEC i Wien 21. desember 1975, regissert av Carlos. Etter sistnevntes betroelser er retten svært interessert i å høre om våpnene som ble gjemt i kollektivet ble benyttet under den blodige aksjonen der tre ble drept. Det ville sette Joschka Fischer i en umulig stilling. Ifølge Carlos dreide det seg om angrepsgeværer, mitraljøser, revolvere, granater, sprengstoff og lunter. Et arsenal som kan bli fatalt for Fischer.

Utenriksministeren må også forklare bruken av hans bil, med Klein bak rattet, med en kidnappet passasjer, en minister i Hesse, som ble drept i 1981. Ifølge Fischer visste han ikke mer enn at han hadde lånt bilen til Klein.

Han har allerede vedgått at han og Klein tilhørte et miljø som følte seg som «fremmede i sitt land». Utenriksministeren har også i flere uker vært konfrontert med bilder av seg selv som provokatør og kanskje voldelig. Fischer har allerede innrømmet å ha slått en politimann.

Daniel Cohn-Bendit er allerede avhørt av retten. Han var en nær venn både av tiltalte og av Fischer, som medlem av gruppa «Revolusjonær kamp». Cohn-Bendit tok tiltalte i forsvar, og gråt ved tanken på hvordan han ble tatt etter å ha vært skjult i mange år i Frankrike, uten tvil med Cohn-Bendits hjelp.

78 prosent av tyskerne synes ikke Fischer bør gå av, men den konservative avisa Die Welt mener bildene av Fischer ødelegger hans troverdighet, og dermed også Tysklands. Gerhard Schröder har fått et nytt problem.

vibeke.knoop.rachline@dagbladet.no

INNHENTET AV SIN FORTID: Den tyske utenriksminister Joschka Fischer (t.v.) og den tiltalte terroristen Hans ?Joachim Klein møttes i retten i dag.
GJEMTE VÅPEN HOS FISCHER: Carlos, eller Sjakalen som han ble kalt, hevder de gjemte våpen gjemme hos Joschka Fischer.
<B>I RETTEN: Rudolf Schindler (t.h.) passerer tidligere terroristleder Hans Joachim Klein før rettssaken startet i går. Klein har vært på rømmen i to tiår, og står nå tiltalt for medvirkning til attentatet på Opec i Wien i 1975.