Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Carlos er god butikk

CHICAGO (Dagbladet): Carlos Bellamy (24) er en av over to millioner amerikanere som sitter i fengsel i USA. Fengslene er så overfylte at det er blitt en egen industri å bygge nye statlige, føderale og private fengsler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Illinois, som i mange andre delstater, ønskes fengslene velkommen fordi de gir arbeidsplasser og lokal økonomi blomstrer opp.

Chicago-gutten Carlos er dømt for mord på en mindreårig. Han har fått livstidsdom og skal tilbringe resten av livet innenfor murene. Han deler den knøttlille cella med en annen fange. Toalettet i cellekroken får ikke dekkes til. Fangene luftes fem timer i uka og får dusje to ganger i uka.

Carlos Bellamy er et typisk eksempel på det som nå skjer i USA. Krigen mot narko, den politiske betente «War on Drugs», har resultert i at nesten 25 prosent av USAs fanger får lange fengselsdommer for mindre narkoforbrytelser. I Illinois er dessuten nesten 60 prosent av alle fanger svarte.

- Grønnskollinger

- Det handler mer om fattigdom enn å være svart. Hvis politiet ikke klarer å få noe på deg, klarer de alltid å fabrikkere en falsk anklage. Og det offentlige forsvarssystemet består av grønnskollinger. De fleste som sitter her, har ikke råd til skikkelig juridisk hjelp, sier Carlos til Dagbladet.

- Fengslene er preget av en voldsom økning i antallet yngre, voldelige fanger som tidligere har sittet inne for mindre narkodommer. Det koster samfunnet 18 500 dollar i året å ha en person i fengsel. Dette er penger man kunne bruke på rehabilitering av unge narkomane utenfor fengselet, sier Nic Howell, talsmann for Illinois' fengselssystem og ingen forkjemper for liberal kriminalomsorg.

Han forteller at Illinois har 28 fengsler. Siden 1884 er det bygd 12 nye fengsler, og 7 nye planlegges. I 1973 var det 6000 fanger i Illinois. Nå er antallet økt til 45 000 fanger.

Judy Welsh i maksimumsikkerhetsfengselet Stateville forteller Dagbladet at hun hadde lærerjobb i fengselet i 20 år. Nå jobber hun i administrasjonen.

- Fengsler er populært. I Illinois ble folk arbeidsløse da kullminene ble nedlagt. Ja, du kan godt kalle fengslene en ny industri, sier hun.

Lønnsomme fanger

I Illinois er det ikke lov til å sende fanger til private fengsler, men guvernør George Ryan ser nå på mulighetene til å koble private medisinske firmaer inn for helsekontroll av fanger.

- Forskjellen på offentlige og private fengsler er at offentlige fengsler vet at utdanningsprogrammer for fangene øker muligheten for å klare seg i samfunnet og er forpliktet til å lage slike programmer. Private fengsler bruker ikke penger på slikt, fordi det ikke lønner seg økonomisk, sier Nic Howell.

Ifølge justisdepartementets statistikk fra i fjor har fengslene fylt opp sin kapasitet med 93 prosent.

I statlige og føderale fengsler sitter det halvannen million fanger. I tillegg er over 4,1 millioner dømt til samfunnsarbeid eller er ute på prøve.

LIVSVARIG: Carlos Bellamy (24) skal tilbringe resten av livet i fengsel og bidrar dermed til sysselsettingen i delstaten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling