Carlos er rikere enn Bill Gates

Telekom-magnaten Carlos Slim Helu (67) er verdens rikeste mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Det melder det meksikanske finansnettstedet Sentido Comun.

Nettstedet skriver at meksikaneren har gått forbi Microsofts Bill Gates etter gode tider på børsen for telekomselskapet America Movil. America Movil har det siste kvartalet økt med 26,5 prosent på børsen.

Carlos Slim Helu -- eller «Slim» som han kalles -- kontrollerer 33 prosent av aksjene i selskapet, som er Latin-Amerikas største mobiloperatør.

- Barna mine ga meg en bærbar til jul, men alt jeg skjønner nå er hvordan jeg trykker på knappen «på». Jeg kan også slå den av. Det er litt som å lære sjakk eller golf, det tar lang tid å lære enkelte ting. Den eldre generasjonen er langt bedre med datamaskiner, sa milliardæren i et intervju med Business Week for sju år siden.

I dag kontrollerer han 90 prosent av telelinjene i Mexico, ved siden av åtti prosent av mobilnettet.

9 milliarder

I april oppdaterte det finansbladet Forbes sin liste over verdens rikeste mennesker, og rangerte da Carlos Slim Helu som verdens nest rikeste mann etter Bill Gates. Forbes anslo Helus formue til 53,1 milliarder dollar.

Finansbladet mente dengang at Gates var god for svimlende 56 milliarder dollar.

DOLLARGLIS: Carlos Slim Helu har tjent stort på børsoppgangen de siste månedene. Foto: SCANPIX
DOLLARGLIS: Carlos Slim Helu har tjent stort på børsoppgangen de siste månedene. Foto: SCANPIX Vis mer

Ifølge Sentido Comun har Slim nå passert datagründeren med en margin på ni milliarder dollar.

Som sønn av libanesiske immigranter startet Slim i farens matvarebutikk «Orientens stjerne».

Han skapte seg tidlig en formue innenfor eiendom, og var allerede rik nok til å kjøpe seg andeler i et meklerhus og en tappefabrikk da han gikk ut av universitetet. Tross den økonomiske krisen som herjet Mexico på 1980-tallet, klarte Slim å kjøpe opp og restrukturere en rekke selskaper med sin Grupo Carso.

Privatisert

Et av hans smarteste forretningstrekk var da det statlige selskapet Telefonos de Mexico (Telemex) ble privatisert i 1990. Slim kjøpte seg kontroll i selskapet for 1,8 milliarder dollar, restrukturerte og utvidet selskapet som siden har vært stjernen på den meksikanske børsen.

I 1997 gjorde han et nytt kupp, da han kjøpte tre prosent av Apple Computer for 17 dollar aksjen. Bare kort tid senere ble iMac lansert, og etter ett år var aksjekursen mer enn femdoblet til 100 dollar.

Enkemannen og seksbarnsfaren har nå overlatt den daglige forretningsdriften til sine seks barn.

Tross sin store formue eier Slim ingen private jetfly eller luksusbiler.

Mens venstresiden har tatt makten i stadig flere latinamerikanske land, har Slims interesse for filosofi vokst og i våres lovte han å donere opp til 10 milliarder dollar til en stiftelse han har satt opp for fattige.

- Min nye jobb er å fokusere på utvikling og bistand i Latin-Amerika, har Slim selv uttalt.

Grådig monopolist

I et land der flertallet lever under fattigdomsgrensen og gjennomsnittsinntekten er under 50000 kroner, blir milliardæren likevel fremstilt som en grådig monopolist som bygget sitt forretningsimperium på tette bånd med landets politiske elite.

- Mexico har et tett, intrikat nett av forbindelser og personlige bånd mellom regjering og forretningsliv. Det skaper en regjering som ikke forsvarer folkets interesser, som ikke er villige til å regulere markedet til forbrukernes beste. Istedet hjelper de gjerne sine venner, allierte og i noen tilfeller forretningsforbindelser som slår seg opp på bekostning av innbyggerne, sier professor Denise Dresser ved Instituto Tecnológico Autónomo de México (ITAM).

Ifjor publiserte avisen La Reforma en karikaturtegning der en oppblåst Helu satt i bokseringen på ryggen til en knøttliten utfordrer. Tauene rundt ringen var telefonledninger, og overskriften over tegningen var: «Billion Dollar Baby».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer