Carlos for retten i Paris

Gaza by (NTB-AP): En av verdens mest beryktede terrorister, kjent under dekknavnene Carlos og Sjakalen, blir denne uken stilt for retten i Paris. Men Ilich Ramirez Sanches er ikke bare en brutal og hensynsløs drapsmann - han kan også være kultivert og sjarmerende, sier de som kjenner ham best.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han kledte seg elegant, danset godt og elsket å gi kvinner roser, sier en tidligere palestinsk geriljasoldat som i sin tid rekrutterte Carlos. Men først og fremst var han kjølig, konsentrert og dødsens alvorlig, sier Bassam Abu Sharif som i sin tid rekrutterte Sjakalen.

Abu Sharif, som arbeidet for geriljagruppen Folkefronten for frigjøring av palestina PFLP, sier at han først hadde mistanke om at Carlos kunne være en dobbeltagent, «plantet» hos palestinerne av Israel. Det var jo noe merkelig ved at en velutdannet ung mann fra Latin-Amerika skulle ønske å bli palestinsk geriljasoldat.

«Tåler det nok»

- Det er tøft å være kjempende soldat, sa Abu Sharif til den unge mannen fra Venezuela. - Jeg tåler det nok, svarte den 19 år gamle, skjeggete eks-studenten. Hans karriere som «kjempende soldat» skulle komme til å omfatte drap på minst 83 mennesker i en serie bombeaksjoner, flykapringer og snikdrap over mesteparten av verden.

- Det tok meg lang tid å finne ut hva som egentlig drev Carlos, sier Abu Sharif, som i dag livnærer seg som spaltist ved en avis i Gaza by.

Carlos fortalte selv at han ønsket å bekjempe kapitalismen, som han hadde hatet fra barndommen av. Hans marxistiske far hadde jo gitt ham fornavnet Ilich - en forspansking av Lenins mellomnavn Iljitsj.

Faren sendte sin sønn til Sovjetunionen, der han studerte ved universitetet i Moskva. Under oppholdet i den sovjetiske hovedstaden møtte han PFLP-aktivister, som oppfordret ham til å bli med i det palestinske folks frigjøringskamp.

Skarpskytter

Carlos hadde ingen problemer med å greie prøvene i PFLPs treningsleire i Libanon og Jordan, og rykket raskt opp til leiren for «profesjonelle» der han fikk dekknavnet Salim.

- Han var modig. Han var en glimrende skytter, Han kunne skyte mens han smilte og uten å blunke. Han traff blinken ti av ti ganger, enten han skjøt med høyre eller venstre hånd, sier Abu Sharif.

Men han hadde også en annen side. Når han ble bedt til middag hjemme hos sin læremester, hadde han alltid med seg blomster til Abu Sharifs kone Amal. - Han var svært elegant, meget høflig og beleven overfor kvinner. Han var en utmerket danser, og han visste hvordan han skulle føre seg, sier læremesteren.

Carlos' ilddåp kom i september 1970, da kong Hussein ga sin hær ordre om å drive PLO-geriljaen ut av Jordan. Carlos sloss tappert i kampene som fulgte, og da slaget var tapt sluttet han seg til PFLPs eliteavdeling i Beirut, som ble ledet av Wadia Haddad.

Kapringer

Det var Haddad som pønsket ut idéen om å kapre sivile pasasjerfly for å skaffe internasjonal oppmerksomhet om palestinernes problemer. I fem år gjorde Carlos alt han fikk beskjed om av Haddad, men forholdet mellom de to fikk en knekk etter at Carlos og seks andre rotet til kidnappingen av oljeministrene på et OPEC-møte i Wien i 1975.

Carlos hadde ordre om å drepe ministrene, med OPECs mektige generalsekretær sjeik Yamani fra fra Saudi-Arabia som førstemann, hvis terroristenes krav ikke ble innfridd. Men i stedet forhandlet han fram en avtale med regjeringen i Algerie, der terroristene fikk fritt leide etter at de var kommet til landet med sine gisler og hadde satt gislene fri.

Fra da av var han uønsket i PFLP, og Carlos begynte som en slags frilanser. Han tok på seg alle slags oppdrag, inntil han i 1994 ble arrestert i Sudan. Sudanerne utleverte ham til Frankrike, der han førstkommende fredag skal stilles for retten for drapene på to franske agenter i 1975.