Carlsen tapte mot Topalov

Er småsyk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Magnus Carlsen tapte onsdag for andre dag på rad i Grand Slam-turneringen i Bilbao.

-  Magnus vil spille knallhardt for å vinne neste parti, tror hans mentor Simen Agdestein.

Etter 48 trekk og over tre timer kastet Magnus Carlsen håndkleet i Grand Slam-finalens sjuende runde. Tapet mot bulgarske Veselin Topalov gjør at 17-åringen fra Bærum ligger et par poeng under i kampen om førstepremien på 1,2 millioner kroner.

Tirsdag tapte Carlsen mot ukraineren Vasili Ivanchuk, som onsdag vant sitt parti. Carlsen og Ivanchuk deler nå andreplassen i Grand Slam-turneringen i Bilbao, med 11 poeng hver. Topalov leder med 13 poeng.

- Magnus er syk

Carlsens læremester, Simen Agdestein, fulgte onsdagens parti nøye.

- Jeg vet at Magnus er litt syk. Men jeg vet også at han aldri i verden vil gå ut og si det, for han vil ikke skylde på det. Det er også en del av sporten. Noen ganger føler man seg ikke så bra, men man må spille godt likevel, sier Agdestein til NTB.

Han er imidlertid usikker på om Carlsen lar seg påvirke av det faktum at han har tapt to partier på rad.

SMÅSJUK: Magnus Carlsen. Foto: Kyrre Lien/Scanpix
SMÅSJUK: Magnus Carlsen. Foto: Kyrre Lien/Scanpix Vis mer

- Gutten er ekstremt sterk, han kan vise seg helt upåvirket i neste parti, sier Agdestein.

Historisk

Carlsen har vært et stort talent siden han var ni år. I 2004 ble han verdens yngste stormester i en alder av 13 år.

Fredag skrev han igjen sjakkhistorie da han seilte opp som nummer én på den uoffisielle verdensrankingen i sjakk. Ingen 17-åring har tidligere toppet denne listen, heller ikke legendene Bobby Fischer og Garri Kasparov.

Agdestein tviler på om 17-åringen har latt seg påvirke av den store mediedekningen av hans suksess, både i Norge og internasjonalt.

- For Magnus handler det om å etablere seg som den beste over tid. Det er ikke så viktig for ham å være nummer én der og da, sier sjakklæreren.

Topalov godt forberedt

Carlsen åpnet onsdagens parti med den såkalte dragevarianten i siciliansk. Dette er en risikabel åpning som ingen andre sjakkspillere på Carlsens nivå bruker, men 17-åringen har hatt stor suksess med denne varianten.

Carlsen tapte mot Topalov

- Magnus har klart å blåse nytt liv i denne åpningsvarianten. Ingen har turt å gjøre det før, men han har fått den til å fungere.

Mot Topalov fungerte den imidlertid ikke.

- Veselin Topalov er en veldig seriøs spiller. Han er ekstremt grundig og god til å forberede seg, og han har et analyseteam bestående av blant andre to stormestere som hjelper ham, sier Agdestein.

Carlsen tapte mot Topalov også i deres første møte i turneringen.

- Det hender man får problemer med noen spillere, det er litt sånn som i boksing. Det handler mye om selvtillit, det er ikke godt å tape mange partier mot samme mann, sier stormesteren.

Møter «skadeskutt fugl»
Torsdag klokken 17 møter sjakktalentet fra Lommedalen en av sine største rivaler, Teimour Radjabov (21) fra Aserbajdsjan. Carlsen slo 21-åringen i deres første møte i turneringen, og det var denne seieren som gjorde at Carlsen første gang ble rangert som nummer én på den uoffisielle verdensrankingen.

Agdestein forteller at spillerne tar store sjanser i Grand Slam-turneringen, nettopp fordi det er så mye som står på spill. Etter to tap på rad er ansees det i sjakkverdenen som fornuftig å gå for remis (uavgjort) i neste parti. Dette gjelder imidlertid ikke for Carlsen.

- Radjabov er også en skadeskutt fugl, siden også han tapte onsdag. Magnus har et godt tak på ham. Jeg tror han vil spille knallhardt for seier, avslutter Agdestein.

(NTB)