«Carmen» i hovedrollen

Færderseilasen har 50-årsjubileum, og når drøyt tusen båter stiller til start utenfor Aker Brygge i ettermiddag, er det først og fremst de klassiske trebåters fest, med nyrestaurerte «CarmenIV» i hovedrollen. Det var nemlig hun som vant den aller første turseilasen, i 1947.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mens nabolandenes massemønstringer for seilbåter får stadig mindre oppslutning, setter jubileums-Færder'n rekord med drøyt 1075 påmeldte båter. Det betyr at over 6000 seilere i dag forbereder seg på mer eller mindre ett døgns kontinuerlig seilas i Oslofjorden- med høyst ulike ambisjoner om bord. Noen tømmer båtene for inventar og vekt, mens andre laster om bord proviant og utstyr for en hyggelig sommernatt på fjorden.

De største og råeste båtene, blant andre Maxi-rateren «Milene» og den svenske treningsbåten til Whitbreadseilasen, «Team EF», som har rent jentelag, har første start kl. 14.30. Et kvarter etter starter 36 klassiske trebåter på en framskutt plass, for jubileets skyld. Først på tredje start har vi H.M. Kong Harald med sin nye båt «Fram XIV».

Reddet fra bålet

Ferskest av de restaurerte er utvilsomt «Carmen IV», som hadde sin første prøvetur på fjorden for to dager siden. Full seilgarderobe får hun først like før start. Båten ble reddet fra sankthansbålet for tre år siden og seiles i dag av sin redningsmann, trebåtentusiasten Peter Ennals, med KNS-formann Bjørn Løken som co-skipper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer