«Carmen» i hovedrollen

Færderseilasen har 50-årsjubileum, og når drøyt tusen båter stiller til start utenfor Aker Brygge i ettermiddag, er det først og fremst de klassiske trebåters fest, med nyrestaurerte «CarmenIV» i hovedrollen. Det var nemlig hun som vant den aller første turseilasen, i 1947.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens nabolandenes massemønstringer for seilbåter får stadig mindre oppslutning, setter jubileums-Færder'n rekord med drøyt 1075 påmeldte båter. Det betyr at over 6000 seilere i dag forbereder seg på mer eller mindre ett døgns kontinuerlig seilas i Oslofjorden- med høyst ulike ambisjoner om bord. Noen tømmer båtene for inventar og vekt, mens andre laster om bord proviant og utstyr for en hyggelig sommernatt på fjorden.

De største og råeste båtene, blant andre Maxi-rateren «Milene» og den svenske treningsbåten til Whitbreadseilasen, «Team EF», som har rent jentelag, har første start kl. 14.30. Et kvarter etter starter 36 klassiske trebåter på en framskutt plass, for jubileets skyld. Først på tredje start har vi H.M. Kong Harald med sin nye båt «Fram XIV».

Reddet fra bålet

Ferskest av de restaurerte er utvilsomt «Carmen IV», som hadde sin første prøvetur på fjorden for to dager siden. Full seilgarderobe får hun først like før start. Båten ble reddet fra sankthansbålet for tre år siden og seiles i dag av sin redningsmann, trebåtentusiasten Peter Ennals, med KNS-formann Bjørn Løken som co-skipper.

- «Carmen» er en 8-meter fra 1914 og representerer en viktig del av norsk lystbåttradisjon og historie, forklarer Peter, som har gjort restaureringen ved en lærlingbedrift på Sollerud kystkultursenter.

- Det som gjør henne Færder-aktuell, er at hun vant den aller første Færderseilasen, riktignok under navnet «Sitra», og med sin daværende eier, Roald Holmen, til rors. Den gang stilte bare seks båter til start og tre av dem fullførte!

En 8-meter

- Båten er mer enn åtte meter lang. Hvorfor kalles den 8-meter?

- Meter-båtene, som varierer fra 5,5 m til maks 12-meter her i landet, baserer seg på en måleregel fra 1906 som skulle erstatte handikapp-reglene slik at konkurrerende båter var noenlunde jevnbyrdige. 8-meteren er cirka åtte meter i vannlinja, men 14,40 meter i alt.

- Skal dere gjenta bedriften fra 1947?

- Det er ambisjonen, så klart! smiler Peter, mens KNS-sjefen er mer nøktern:

- Vi skal være fornøyd med en hederlig seilas, sier Bjørn Løken.