Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Caroline (12) frykter hun blir lam i ansiktet etter HPV-vaksine

- Jeg er livredd, sier moren til 12-åringen.

LAMMET I ANSIKTET: Caroline Buer (12) ble lam i halve ansiktet etter HPV-vaksinen hun tok på barneskolen for drøye to uker siden. Bildet til høyre viser hvordan Caroline nå kun har førlighet i venstre del av ansiktet. Foto: Privat
LAMMET I ANSIKTET: Caroline Buer (12) ble lam i halve ansiktet etter HPV-vaksinen hun tok på barneskolen for drøye to uker siden. Bildet til høyre viser hvordan Caroline nå kun har førlighet i venstre del av ansiktet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Drøye to uker etter at Caroline (12) ble HPV-vaksinert på skolen, ble hun lammet i halve ansiktet. Nå frykter moren at lammelsen har en sammenheng med vaksineringen.

- Jeg er livredd for hva som kan skje. Vi blir bare bedt om å vente, og kontakte legen dersom det «blir verre». Jeg er livredd, sier Stine Marie Buer til Dagbladet.

HPV-vaksinen, som skal forhindre livmorhalskreft, har vært omstridt siden den ble innført som en del av barnevaksinasjonsprogrammet for 12-åringer i 2009. Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet har 80 prosent av jentene takket ja til vaksinen.

- Var stolt, men nå angrer jeg Buer forteller at Caroline var usikker på om hun ville ta vaksinen, og at hun derfor skrev i datterens meldingsbok at 12-åringen skulle få slippe, dersom hun angret seg på skolen.

- Jeg begynte å gråte, og ville ikke ta den. Men helsesøster sa hun ville holde meg i hånda, og da tok jeg den likevel. Etterpå var jeg stolt for at jeg hadde greid det, men nå angrer jeg, sier Caroline til Dagbladet.

FORTVILER: Carolines mamma, Stine Marie Buer, fortviler etter at datteren ble vaksinert mot HPV - og ble lammet i halve ansiktet. Hun frykter vaksinen har en sammenheng med lammelsen, og ønsker at hun aldri hadde skrevet under på at dattera skulle vaksineres. Foto: Privat
FORTVILER: Carolines mamma, Stine Marie Buer, fortviler etter at datteren ble vaksinert mot HPV - og ble lammet i halve ansiktet. Hun frykter vaksinen har en sammenheng med lammelsen, og ønsker at hun aldri hadde skrevet under på at dattera skulle vaksineres. Foto: Privat Vis mer

Nå har hun mistet førligheten i høyre del av ansiktet, opplever hukommelsestap - og er ifølge moren usedvanlig trøtt og sliten.

- Tid er dyrebart Buer sier datteren har fått god oppfølging av skolen, men poengterer at det er vanskelig å bli fortalt at de må ta tida til hjelp.

- Men tid er dyrebart for meg nå, for hun blir ikke bedre, sier hun.

Likevel mener eksperter at vaksinen er kjent som «fredelig», når det gjelder bivirkninger.  

- Det er gitt 200 000 doser i Norge siden vaksinen ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i 2009, og siden har det blitt rapportert om 360 uønskede tilfeller av bivirkninger, sier Lill Trogstad.

LAMMET: Caroline Buer (12) har mistet førligheten i høyre del av ansiktet, to uker etter at hun ble vaksinert mot livmorhalskreft. Nå frykter moren at lammelsen har en sammenheng med vaksinen. Foto: Privat
LAMMET: Caroline Buer (12) har mistet førligheten i høyre del av ansiktet, to uker etter at hun ble vaksinert mot livmorhalskreft. Nå frykter moren at lammelsen har en sammenheng med vaksinen. Foto: Privat Vis mer

Hun er lege, forsker og avdelingsleder ved vaksineavdelingen i Folkehelseinstituttet.

- Trist Trogstad understreker at hun ikke har mulighet til å kommentere enkelttilfeller, og derfor ikke kan si om Carolines vaksine har en direkte sammenheng med lammelsen.  

- Dette høres veldig trist ut for jenta. Det er bekymringsfullt når det rapporteres om alvorlige symptomer etter vaksinasjonen, men det er vanskelig for meg å kommentere om denne hendelsen kan ha en årsakssammenheng med vaksinen, sier hun.

Skeptisk til vaksinering av 12-åringer Tidligere direktør ved Kreftregisteret, Frøydis Langmark, sier hun er skeptisk til vaksinering av 12-åringer.  

- Som jeg har sagt utallige ganger før, så er jeg som medisiner ikke mot vaksinasjon. Det er til stor gunst for menneskeheten, men når det gjelder HPV-vaksine til 12-åringer, så er jeg noe reservert. Det er noe som vil komme enkelte til gunst om adskillige år, ikke en epidemi - og vi vet ikke nok om bivirkningene, sier hun.  

Langmark legger til at hun heller ikke har mulighet til å kommentere Carolines tilfelle, men sier det kanskje kan være snakk om et virustilfelle - og ikke vaksinasjonen.    

- Uansett er det en tankevekker. Man må veie for og imot, fordeler og ulemper ved vaksinering, sier hun.  

Dagbladet har vært i kontakt med sykehuset i Telemark, der Caroline blir behandlet - men de ønsker ikke å kommentere enkelttilfeller av hensyn til taushetsplikt.

Heller ikke skolen eller helsesøsteren på skolen til Caroline har mulighet til å kommentere saken ovenfor Dagbladet.

SKEPTISK: Tidligere direktør i Kreftregisteret, Frøydis Langmark, sier hun er reservert i forhold til HPV-vaksineringen av 12 år gamle jenter. Bildet er tatt i en tidligere anledning. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
SKEPTISK: Tidligere direktør i Kreftregisteret, Frøydis Langmark, sier hun er reservert i forhold til HPV-vaksineringen av 12 år gamle jenter. Bildet er tatt i en tidligere anledning. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media