Caroline (24) fikk beskjed om at sykepleierutdanningen i Australia var godkjent

Men da hun kom hjem fikk hun ikke brukt utdannelsen.

FÅR IKKE BRUKT UTDANNELSEN: 24 år gamle Caroline Lie fortviler over at hun ikke får godkjent den tre år lange sykepleier-utdannelsen fra Australia i Norge. Foto: Privat
FÅR IKKE BRUKT UTDANNELSEN: 24 år gamle Caroline Lie fortviler over at hun ikke får godkjent den tre år lange sykepleier-utdannelsen fra Australia i Norge. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som 21-åring reiste Caroline Lie (24) til Australia for å studere sykepleie. Hun ble lovet at utdannelsen ville bli godkjent i Norge, og fikk støtte fra Lånekassen.

Da hun kom tilbake til Norge etter tre år med studier fikk hun imidlertid beskjed fra Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK) om at hun ikke kunne jobbe som sykepleier i Norge, fordi sykepleierutdanningen i Australia ikke er jevngod med den norske.

- Jeg synes det er ganske utrolig. Jeg trodde en utenlandsk utdannelse ville bli satt pris på i Norge , og at helsevesenet ville sett på det som fordel. Det var derfor et stort sjokk da jeg fikk avslag, sier Caroline til Dagbladet.

Det var nrk.no som først skrev om Carolines situasjon. De skriver at SAK nå har rådet Caroline til å ta hele utdannelsen sin på nytt - i Norge.

- Jeg føler meg lurt. Jeg fikk aldri beskjed om at dette kunne skje da jeg startet utdannelsen, sier Caroline til Dagbladet.

- Kan ikke garantere Til nrk.no sier Anette Bryn i SAK at de ikke på forhånd kan si om en utdannelse i utlandet vil bli godkjent i Norge, og at de er nødt til å følge regelverket, selv om hun skjønner at mange kan bli frustrerte når de ikke får utdanningen godkjent.

- Vi kan ikke gi noen garantier på forhånd, for lover og regler kan endre seg i underveis i utdanningsløpet.

Ifølge NRK reiste Caroline til Sydney for å studere gjennom organisasjonen Kilroy, og hun hevder organisasjonen forsikret henne om at utdanningen var godkjent også i Norge.

Nå håper hun at situasjonen vil løse seg uten at hun må ta hele utdannelsen på nytt.

- Jeg tenker på dette hele tiden, og synes det er helt grusomt. Jeg håper det lar seg ordne at jeg kan få jobbe i Norge. Tilbakemeldingene jeg har fått så langt har vært massive, men positive, sier Caroline til Dagbladet.

Flavia Forster i Kilroy Education sier til NRK at de som regel ikke har problemer med å få utdanningene godkjent i Norge, men at de aldri lover studentene noe.

- Jeg er veldig forbauset over denne saken. Vi er ikke ansvarlige, men om australiastudenter må ta hele utdannelsen på nytt, da vil vi slutte å anbefale det, sier hun til NRK.