UTSATT FOR BLIND VOLD: Caroline Denise Svendsen (26) ble natt til 1. mai angrepet av en helt ukjent mann her i krysset mellom Jens Bjelkes gate og Sverdrups gate på Grünerløkka i Oslo. Angriperen påførte henne betydelige skader, blant annet mistet hun en av fortennene. Foto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADET
UTSATT FOR BLIND VOLD: Caroline Denise Svendsen (26) ble natt til 1. mai angrepet av en helt ukjent mann her i krysset mellom Jens Bjelkes gate og Sverdrups gate på Grünerløkka i Oslo. Angriperen påførte henne betydelige skader, blant annet mistet hun en av fortennene. Foto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADETVis mer

Caroline (26) ble slått ned av helt ukjent mann på gata

- Jeg så tanna fly ut, forteller hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg kom gående her i krysset litt over midnatt. Da så jeg en mann på den andre sida av gata, som plutselig tok løpefart mot meg og uten forvarsel begynte å slå. Jeg skrek «Han slår meg, han slår meg!», forteller Caroline Denise Svendsen (26) til Dagbladet.

Fikk hjelp av par Caroline var på vei hjem fra ei venninne natt til 1. mai, og gikk langs Jens Bjelkes gate på Grünerløkka i Oslo da hun ble angrepet av den totalt ukjente mannen, som slo ut en av fortennene hennes.

- Jeg så tanna fly ut, og så falt jeg. Jeg var veldig obs på at jeg ikke måtte slå hodet i bakken, da kunne jeg besvime, sier 26-åringen.

Sjokkert kom hun seg på beina igjen; da la gjerningsmannen på sprang og forsvant. Etter hvert fikk hun hjelp av et forbipasserende par, og politi og ambulanse kom til stedet. Etter å ha blitt behandlet på legevakta anmeldte hun angrepet til politiet.

Selv nå, halvannen uke etter angrepet, har Caroline blått øye. Hun understreker at hun ikke gjorde noe som helst for å tiltrekke den tilsynelatende rusede angriperens oppmerksomhet.

- Jeg var edru, hadde rask og bestemt gange og snakket i mobilen, sier hun.

Forholdsregler Caroline forteller at hun alltid har vært nøye på å ta sine forholdsregler når hun ferdes i byen om natta.

- Jeg har vært med på en kampanje for refleksvestbruk, tar ofte taxi, og går sammen med andre når jeg kan. I tillegg har jeg voldsalarm og pepperspray i veska. Men man kan møte på folk som er ruset eller psykotiske, og da hjelper det lite hvor godt man har forberedt seg.

Én ting er Caroline fast bestemt på: Hun skal ikke bli redd etter angrepet.

- Jeg elsker Grünerløkka og Tøyen, og menneskene her, og vil ikke slutte å gå ute på grunn av dette. Én mann skal ikke få ødelegge min frihet, sier 26-åringen.

MISTET TANN: Carolines venstre fortann knakk rett av ved rota. Nå venter opptil et år med midlertidig tannprotese og regulering før hun får permanent tannerstatning. Foto: PRIVAT
MISTET TANN: Carolines venstre fortann knakk rett av ved rota. Nå venter opptil et år med midlertidig tannprotese og regulering før hun får permanent tannerstatning. Foto: PRIVAT Vis mer

Hun beskriver gjerningsmannen som fra Nord-Afrika eller Midtøsten.

- Men dette handler ikke om hudfarge, kultur eller sted. Det finnes mennesker i ubalanse overalt.

Skuffet Fortanna knakk rett av ved rota. Nå venter en lang prosess med bl.a. midlertidig tannprotese og regulering før hun får satt inn ei permanent porselenstann. Det kan ta opptil et år.

- Å bli utsatt for noe slikt skaper så store problemer. Jeg jobber i et serviceyrke der jeg er avhengig av smilet mitt, og dette er åpenbart ikke gunstig. I tillegg må jeg legge ut for tannbehandlingen selv, inntil jeg får pengene refundert av voldsoffererstatningen.

Caroline er skuffet over oppfølgingen hun har fått etter angrepet.

- Etter at jeg var på legevakta, er jeg ikke blitt kontaktet en eneste gang, sier hun.

- Ille Caroline er ikke det eneste offeret for blind vold i Oslo nylig. Fredag omtalte Dagbladet kjæresteparet Ole Martin Sandberg (27) og Jens Bratberg, som ble angrepet av en gjeng, trolig fordi de er homofile. Også dette angrepet skjedde på Grünerløkka.

Bjørn Åge Hansen, stasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Oslo, bekrefter at han og staben hans nå og da får inn meldinger om blind vold - voldssaker der offer og gjerningsmann ikke kjenner hverandre fra før, og der angrepet synes umotivert.

- Blind vold vil alltid være der, og tilfellet Dagbladet her beskriver, er ille, sier Hansen.

Han understreker at det er vanskelig å ta forholdsregler mot slik vold, spesielt siden det ofte er rus og/eller psykiatri inne i bildet.

- En hovedregel er likevel: Hvis du er for full, er du et lett bytte. Men det er jo ikke tilfellet her; det er faktisk lov å ta seg et glass vin, sier han.

Menn overrepresentert Hansen opplyser at menn i aldersgruppa 20 til 29 år klart dominerer blant gjerningsmennene. Men understreker at saker med blind vold og hatvold ikke dominerer voldsstatistikken i hovedstaden.

- I de fleste voldstilfellene har offer og gjerningsmann en eller annen relasjon fra før - de kan ha sendt hverandre et blikk på dansegolvet, noen kan være opprørt over at motparten har klapset dama på rumpa, noen har sendt en slengbemerkning. Slike idiotiske ting, sier han.

Stasjonssjefen sier han gjerne skulle etterkommet Carolines ønske om mer synlig politi i gatene.

- Det er ikke vanskelig å slutte seg til det. Men vi gjør det beste vi kan innenfor rammene vi er tildelt.

SPARKET OG SPYTTET PÅ: Ole Martin Sandberg (27, t.v.) og Jens Bratberg (22) ble sparket og spyttet på av en gjeng natt til torsdag, trolig fordi de er homofile. Også dette angrepet skjedde på Grünerløkka. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN / DAGBLADET
SPARKET OG SPYTTET PÅ: Ole Martin Sandberg (27, t.v.) og Jens Bratberg (22) ble sparket og spyttet på av en gjeng natt til torsdag, trolig fordi de er homofile. Også dette angrepet skjedde på Grünerløkka. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN / DAGBLADET Vis mer