Carsten smittet på Everest

Danske Carsten Lillelund Pedersen ble coronasmittet på Mount Everest.

SMITTET: Carsten Lillelund Pedersen og mange andre på laget hans ble smittet i Mount Everest. Foto: Privat
SMITTET: Carsten Lillelund Pedersen og mange andre på laget hans ble smittet i Mount Everest. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Jeg var først helt «what?». Laget mitt og jeg hadde hostet litt, men det kunne vært høydesyke, sier den danske klatreren Carsten Lillelund Pedersen til nyhetsbyrået Ritzau, gjengitt i BT.

Han forteller at han har vært på Mount Everest i omtrent en måned. I mai rammet et større coronautbrudd basecampen som er omtrent halvveis opp på fjellet.

- Det har gått langsomt opp for meg at de fleste fra laget mitt har hatt corona, eller har det, legger han til.

Pedersen fikk påvist smitte da han kom ned igjen til hotellet i Nepals hovedstad Katmandu. Han forteller at rundt 80 prosent av laget på 15 personer nå er bekreftet smittet.

Han forteller at han ikke har noen andre symptomer enn lett hoste. Selv måtte han snu 850 meter unna toppen, på grunn av dårlig vær. Han har allerede planlagt et nytt forsøk neste sesong.

Ifølge The Guardian har rundt hundre fjellklatrere fått påvist smitte etter turen opp på verdens høyeste fjell. Det er rundt 1200 personer som har oppholdt seg på basecampen i år.

Dansken sier at det ikke er rart at de har blitt smittet.

- Vi sitter i små telt og kan ikke holde to meters avstand, fordi så mye plass er det ikke. Vi går i tett kø opp fjellet, og vi sliter med å få pustet, siden lufta er så tynn, så da kan man ikke ha på munnbind, forklarer klatreren.

- Vi har derfor ikke hatt mulighet til å unngå smitte, og det er vanskelig å ikke spytte ut bakterier når vi vrenger lungene for å gå opp og ned, sier Pedersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer