- Carstens minne bevares for generasjoner

Minnestund i Kabul i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KABUL/OSLO (Dagbladet.no): Utenriksminister Jonas Gahr Støre er tilbake i Kabul for å fullføre et oppdrag som brutalt ble avbrutt av attentatet mot Hotell Serena der Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen mistet livet 14. januar i år.

I dag ble det holdt en minnesmarkering for avdøde Carsten Thomassen. Håpet var at denne skulle finne sted på Hotell Serena, men minnesmarkeringen ble holdt bak strengt bevoktede murer i den norske ambassaden i Kabul, på grunn av høy terrorfare.

Bibliotek Carsten

Innestengt i ambassaden fikk utenriksministeren presentert tegningene av det nye biblioteket som skal bære Carsten Thomassens navn i Kabul.

- Den afganske utdanningsministeren, Hanif Atmar, talte meget meget vakkert om Carsten. Om hans betydning som journalist og hva han betydde for det afghanske folket. Ministeren hilste også til Carstens hustru og døtre, forteller Dagbladets utsendte i Kabul, John Olav Egeland.

Biblioteket skal bli kalt Carsten Thomassen Library, og blir en del av det norskstøttede NIMA-instituttet som skal utdanne afghanere til å bli offentlige tjenestemenn.

- Han ofret sitt liv for oss afghanere. Han vil alltid være i våre hjerter og bønner, og dette biblioteket vil viderebringe minnet om ham til framtidige generasjoner. Det vil også sende et klart budskap til terroristene om at vi har venner i andre land som aldri vil la seg skremme, uansett hvor forferdelige aksjoner de gjennomfører, sa Atmar.

Utdanningsministeren håper at han en gang i framtiden vil kunne invitere Carsten Thomassens enke og to døtre til biblioteket.

BEVEGET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) var tydelig preget da han  fikk presentert tegningene av det nye biblioteket som skal bære Carsten Thomassens navn i Kabul i dag. Foto: Heiko Junge, Scanpix
BEVEGET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) var tydelig preget da han fikk presentert tegningene av det nye biblioteket som skal bære Carsten Thomassens navn i Kabul i dag. Foto: Heiko Junge, Scanpix Vis mer

Ibsen og journalistikk

Utenriksminister Støre bidro sjøl med den første hyllemeteren med bøker til det framtidige biblioteket: Alt fra fra lærebøker i journalistikk til Henrik Ibsens «Et dukkehjem».

- Støre snakket varmt om Carstens faglige innsats som journalist. Nå vil Carsten Thomassens navn, som var forbundet med kritisk undersøkende journalistikk basert på kunnskap, også bli knyttet til den kunnskapen afghanerne skal tilegne seg for å kunne styre Afghanistan i framtida, sier Støre ifølge Dagbladets utsendte, Egeland.

- Svikter ikke

Litt seinere på dagen, på en pressekonferanse i det afghanske utenriksministeriet, holdt Støre og Afghanistans utenriksminister Ramgin Dadfar Spanta en felles pressekonferanse.

- Jeg kondolerer overfor det norske folk og Norges utenriksminister Støre for hva som skjedde på Hotell Serena, sier Afghanistans utenriksminister.

Jonas Gahr Støre overtar ordet:

- Vi vil ikke la en slik hendelse, som terrorangrepet på Serena, få oss til å svikte våre forpliktelser overfor Afganistan, sa Støre foran et enormt oppbud av afghanske journalister.

Carsten Thomassen Dagbladet-journalisten (38) ble drept i et terrorangrep mot Serena Hotel 14. januar, foran øynene på flere norske pressekolleger. Støre og hans delegasjon ble selv brakt i sikkerhet i hotellets kjeller under angrepet, men avbrøt sitt besøk i landet og returnerte neste dag til Norge.

HEDRET:</B> Dagbladets journalist Carsten Thomassen.