Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Carter: - Gi Ortega en sjanse

Ber Washington glemme gamle Nicaragua-konflikter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs tidligere president Jimmy Carter ber Washington gi Nicaraguas Daniel Ortega en sjanse, og ikke la gamle konflikter ødelegge forholdet mellom de to landene.

Den tidligere revolusjonslederen Daniel Ortega var i går kveld så godt som sikret seieren i søndagens presidentvalg.

USA har truet med å kutte bistand og investeringer i det lutfattige mellomamerikanske landet dersom deres gamle fiende fra den kalde krigen vinner valget. Jimmy Carter ber Washington gi Ortega en sjanse til å vise at han har endret kurs.

Ortega bør etterleve inngåtte handelsavtaler, la den private sektoren være i fred og unngå angrep på USA av den typen Venezuelas president Hugo Chavez kommer med.

- Da blir det lettere for Det hvite hus å akseptere valget, sier Carter, som er i Nicaragua for å overvåke valget.

Valgobservatører både fra Cartersenteret, Organisasjonen for amerikanske stater og andre uavhengige institusjoner har slått fast at valget stort sett gikk rett og riktig for seg, med unntak av noen mindre episoder.
Kommunistfrykt
Forholdet mellom Ortegas sandinistbevegelse og USA har vært mildt sagt besværlig helt siden sandinistene styrtet den gjennomkorrupte USA-støttede diktatoren Anastasio Somoza i 1979. USA støttet og utrustet Contrasgeriljaen i Nicaragua på 1980-tallet, for å unngå å få det daværende president Ronald Reagan kalte et kommunistisk bruhode i sin egen bakgård.

Den tidligere revolusjonslederen Daniel Ortega har forandret stil, og framstår i dag nærmest som en moderat sosialdemokratisk politiker.

- Hans atferd, holdning og offentlige uttalelser er radikalt forskjellige fra da jeg møtte ham på 1980-tallet, sier Carter.


Innblanding
USA har lang tradisjon for å blande seg inn i forholdene i lutfattige Nicaragua, helt siden den amerikanske eventyreren William Walker i spissen for en gjeng leiesoldater invaderte landet i 1880 og utropte seg selv til president.

USA hadde marinesoldater utplassert i Nicaragua tidlig på 1900-tallet, og avsatte presidenter som ikke var vennlig nok innstilt til USA. Washington støttet også det langvarige Somoza-diktaturet.

- Han er en skurk, men han er vår skurk, skal en amerikansk president ha sagt om diktatoren.
 
(©NTB)

KASTET AV USA: For 16 år siden ble Daniel Ortega kastet fra makten av USA. Alle foto: SCANPIX
KASTET AV USA: For 16 år siden ble Daniel Ortega kastet fra makten av USA. Alle foto: SCANPIX Vis mer
NOBELPRIS-VINNER:Jimmy Carter (t.h) fikk Nobels fredspris i 2002.
Hele Norges coronakart