Carter gir råd til Bush

Fredsprisvinner Jimmy Carter gir med glede Bush fire gode råd om hvordan USA kan styre unna en krig mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Carter framholder at han har et utmerket forhold til Bush.

Så godt er forholdet at han med glede gir presidenten råd om hvordan krig kan unngåes.

- For det første må president Bush ikke la USA starte en krig mot Irak uten støtte fra det internasjonale samfunn. Unilateral handling må unngås, råder demokraten Carter republikaneren Bush.

- USA må også fortsette å la FNs sikkerhetsråd ta hånd om Irak-konflikten, la våpeninspektørene gjøre jobben sin og ikke minst konsentrere seg om å få fjernet masseødeleggelsesvåpen. Det er ikke USAs oppgave å fjerne regimet i Irak.

Carter har gått i rette med utenrikspolitikken til Bush i flere avisartikler allerede fra i våres, men de er likevel venner.

Gratulanten Bush

- Jeg var til stede da president Bush ble innsatt, og jeg møtte ham seinest for ei uke siden. Både Rosalynn og jeg har god kontakt med presidenten. Han var også en av de første som ringte og gratulerte meg med fredsprisen, sier Carter.

Fredsprisvinneren er skuffet over alle de amerikanske presidentenes innsats i Midtøsten, inkludert president Bill Clintons intense innsats for fredelige forhandlinger.

- Konflikten i Midtøsten er den viktigste årsaken til hat og mistro i verden i dag, sier Carter.

Han mener det er like viktig for Israel som for Irak å følge FN-resolusjoner.

Råd til Israel

- Israel bør trekke seg ut av okkuperte områder i Gaza og på Vestbredden, løse flyktningproblemet og finne en måte å styre Jerusalem på, sier han.

Carter konstaterer at tilliten som ble bygd opp fra Camp David-avtalen i 1978 fram til Oslo-avtalen i 1993 nå er fullstendig fraværende.

Verken republikanske eller demokratiske presidenter i USA har klart å holde fredsprosessen i live.

Ifølge Nobelinstituttets direktør, Geir Lundestad, er det nettopp Camp David-avtalen som er juvelen i Jimmy Carters fredsarbeid.

Selv mener Carter at det er det humanitære arbeidet i Carter-senteret gjennom 20 år som er hovedgrunnen til at han får fredsprisen.

Og ifølge den politikeren Jimmy Carter kjenner best i Norge, utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson, er Jimmy Carter USAs mest vellykkede ekspresident.

- Han får en vel fortjent fredspris, sier Frafjord Johnson. I morgen møter hun sin gamle venn i UD for å snakke om fredsforhandlingene i Sudan.

KRITISK: Tidligere president Jimmy Carter benytter anledningen som fredsprisvinner til å gi president George W. Bush råd om Irak fra Nobelinstituttet. Her skriver han seg inn i instituttets gjestebok.