REAGERER: Deler av motstanden mot helsereformene som USAs president Barack Obama (bildet) går inn for, bygger på rasistiske motiver, hevder ekspresident og fredsprisvinner Jimmy Carter. Motstanderne mener egentlig at en afroamerikaner ikke er skikket til å være president, sier Carter. En talsmann for Det hvite hus sier at Obama ikke er enig med Carter i dette. Foto: REUTERS/Larry Downing/SCANPIX
REAGERER: Deler av motstanden mot helsereformene som USAs president Barack Obama (bildet) går inn for, bygger på rasistiske motiver, hevder ekspresident og fredsprisvinner Jimmy Carter. Motstanderne mener egentlig at en afroamerikaner ikke er skikket til å være president, sier Carter. En talsmann for Det hvite hus sier at Obama ikke er enig med Carter i dette. Foto: REUTERS/Larry Downing/SCANPIXVis mer

Carter kaller Obama-motstandere rasister

Den tidligere presidenten om helsereform-motstanden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Enkelte av motstanderne av president Barack Obamas planer om helsereformer har rasistiske motiver for sin motstand, hevder ekspresident Jimmy Carter. Det hvite hus tilbakeviser påstanden.


Carter sa i et fjernsynsintervju tidligere denne uken at noen av de mest innbitte kritikerne av planene om reformer i helsestellet egentlig er ute etter å så tvil om Obamas person. Det egentlige motivet er at de misliker presidentens hudfarge, framholdt han.

- Jeg tror en overveldende del av fiendskapet mot Obama skyldes at han er svart, altså afroamerikaner. Mange folk i sørstatene mener at afroamerikanere ikke er kvalifisert til å lede dette store landet, sa Carter, som var president i USA fra 1977 til 1981.

Carter henviste til den republikanske kongressmannen Joe Wilsons utbrudd under Obamas tale til Kongressen i forrige uke, der Wilson ropte «løgner» til presidenten. Wilson ba senere om unnskyldning for sin oppførsel.

Det hvite hus tar avstand fra ekspresidentens og fredsprisvinnerens kritikk. - Obama tror ikke at motstanden mot helsereformen har noe med hans hudfarge å gjøre, sier regjeringstalsmannen Robert Gibbs.

(NTB)