Carter kritisk til Bush

Vinneren av årets Nobel Fredspris, Jimmy Carter, mener Bush ikke bør angripe Irak. Utenriksminister Jan Petersen er forbauset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

alt om fredsprisen til Carter Eks-president Jimmy Carter har offentlig kritisert Bush sitt standpunkt i forhold til krig mot Irak. Carter har uttalt blant annet at han er

«temmelig bekymret » over muligheten for å gå til krig uten støtte fra de allierte og fra FN.

- Det er et radikalt avvik fra tradisjoner som har formet vår nasjons politikk av både demokratiske og republikanske presidenter i mer enn 50 år, har han blant annett uttalt til avisa USA Today.

Den britiske avisa The Indepentent har sitert Carter på at et angrep på Irak 'vil være en grov feil og vil sette USA i fare'.

Nobelkomiteen sier Carters holdning til trusler om bruk av makt var en av årsakene til tildelingen. Dette kan bare forstås som et spark til president George Bushs trusler mot Irak, noe Nobelkomiteens formann Gunnar Berge bekreftet på pressekonferansen etter kunngjøringen.

- Det er klart at med den posisjon som Carter har inntatt i det spørsmålet, så må det også oppfattes som en kritikk av den linje som den sittende administrasjonen i USA har inntatt i forholdet til Irak, sa Nobelkomiteens leder, Gunnar Berge, etter offentliggjøringen av tildelingen.

Forbauset

- Jeg er litt forbauset over den delen av begrunnelsen. Jeg tror ikke den blir helt presis, for å være helt ærlig, kommenterer utenriksminister Jan Petersen til NTB.

- Men uansett må ikke det overskygge at Jimmy Carter er en meget verdig vinner. Han har gjort så mange bra ting og han kunne ha fått denne prisen tidligere.

Halvorsen er fornøyd

- Jeg synes Nobelkomiteen retter opp gamle feil på en elegant måte, med snert i forhold til dagens debatt og truslene mot Irak, sier SV-leder Kristin Halvorsen til NTB.

Tildelingen må oppfattes som en klar kritikk av Bush-administrasjonens politikk, mener Halvorsen.

- Dialog og forhandlinger er veien å gå, ikke trusler om militær maktbruk. Understrekingen av folkeretten og FNs rolle er en klar advarsel til USA som tar seg til rette som den eneste supermakten i verden, sier Halvorsen.