Carter peker på Israels rolle

OSLO (Dagbladet.no): Israel må følge FN-resolusjoner i like stor grad som Irak, sier fredsprisvinner Jimmy Carter i dag. Han peker på at de to konfliktene henger sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Israels okkupasjon av Vestbredden og Gaza og all volden i området er den mest skremmende konflikten i hele verden. Israel må følge FN resolusjon 242 som blant annet krever tilbaketrekning fra okkuperte områder, tilbakevending for flykninger og styringen av Jerusalem, sa Carter som omtaler Israel som Det hellige land. Og han ber for at fred en gang skal komme til både israelere og palestinere.

Han mener ikke at Irak-konflikten har kjørt fredsprosessen i Midtøsten i grøfta.

- Den gikk av sporet for to og et halvt år siden, sa Carter. Israels statsminister Ariel Sharon har vært svært delaktig i ødelegge fredsprosessen, etter Carters mening.

Carter setter sin tillit til lederen for våpeninspektørene i Irak, Hans Blix, og FNs generalsekretær når det gjelder Irak.

- Jeg har god kontakt med George W. Bush og har tillit til at han forstår FNs betydning i konflikten. Men ingen kan spå om framtida, sa Jimmy Carter.

<B>PEKER MOT ISRAEL: Eks-president og Nobels fredspris-vinner Jimmy Carter, peker på Israels rolle i forbindelse med Irak-konflikten.