Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Cash er den allmektige kongen i Kabul. Over og under bordet»

Midt i Afghanistans fattigdom vokser det opp luksusboliger, shoppingsentre og bordeller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KABUL (Dagbladet): Det første du ser når du ankommer Afghanistans hovedstad er all fattigdommen. Og alt støvet. Overalt hvor du går, blir du møtt av fattige barn, kvinner og handikappede menn. De tigger om penger eller prøver å selge deg tyggegummi, drops eller andre småting. Men - det tar heller ikke lang tid før du får øye på flunkende nye luksusbiler. De dyreste SUV-modellene synes å være hottest akkurat nå.

-  Jeg har jobbet i mange forskjellige utviklingsland, men aldri har jeg sett så mange luksusbiler på ett sted, forteller en vestlig diplomatkilde til Dagbladet.

Krigsprofittører

Afghanistan er blant verdens fattigste og mest underutviklede land. Infrastrukturen er elendig, strøm og innlagt vann er noe afghanere flest bare kan drømme om. Men som i alle krigsherjede land, er det enkelte grupper som profitterer voldsomt. Nettopp dette er synlig i Shirpur-området, nord i Kabul. I kvartal etter kvartal bygges det nå enorme bolighus. Husene får utskjæringer i tak og vegger, digre lysekroner og balkonger. Luksusboligene er omgitt av høye murer, og beskyttet med gitter, overvåkningskamera og piggtråd. «Til leie», står det på engelsk på flere av murene rundt husene. Vi stopper foran et av de mest overdådige. Det gir assosiasjoner til Las Vegas snarere enn Afghanistan. Det er malt grønt, rosa og pastell.

-  Kom inn, kom inn, sier en eldre afghaner da vi ringer på.

Innenfor murene er det anlagt et stort og grønt parkanlegg. Svømmebassenget kommer også. Andre behov kan også tilfredsstilles, får vi vite. Om lommeboka holder.

-  Det er de hellige dollarene som gjør jobben her i Afghanistan. Har du dem, har du alt, forteller afghaneren Yama Ariapoor.

Damer og sigar

KRIGSHERJET LAND: Mellom ødelagte stridsvogner og istykkerskutte rønner vokser det opp luksusvillaer fra en annen verden i Afghanistans hovedstad, Kabul. -  60 sikkerhetsvakter skal hindre at uvedkommende kommer inn i området, forteller mannen som forsøker å leie ut et gigantisk nyhusprosjekt. Alle foto: TORBJØRN GRØNNING
KRIGSHERJET LAND: Mellom ødelagte stridsvogner og istykkerskutte rønner vokser det opp luksusvillaer fra en annen verden i Afghanistans hovedstad, Kabul. - 60 sikkerhetsvakter skal hindre at uvedkommende kommer inn i området, forteller mannen som forsøker å leie ut et gigantisk nyhusprosjekt. Alle foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

Dagbladet møter Ariapoor på det eksklusive shoppingsenteret Kabul City Center. Sammen med tre afghanske venner, som alle bor i Vesten, drikker han importert kaffe og patter på en kubansk sigar.

-  Cash er den allmektige kongen i Kabul. Over og under bordet, sier Ariapoor, og ler høyt.

Det gjør vennene hans også. Så patter de enda mer på sigarene, før de ser seg rundt.

-  Afghanistan er et diskriminerende samfunn. De som er fattige blir enda fattige. Vi som er rike blir enda rikere. Urettferdig, men sant, sier Ariapoor.

Sjøl ble han en rik mann som fotograf for Nordalliansen og Taliban, forteller han til Dagbladet. Ariapoor er en enslig svale i Afghanistan. Ikke bare er han rik. Han er også ikke-muslim og har mange kjærester.

-  Jeg har penger. Jeg har muligheter og sikkerhet. Alt hva jeg ønsker meg, sier han, før han inviterer Dagbladet med på en av de rikes utflukter ut av Kabul.

Minst en gang i uka pleier Ariapoor og vennene å dra til ulike landsteder utenfor hovedstaden. Her er det musikk, alkohol - og damer, forteller han.

Kinesiske bordeller

Afghanere flest er like fattige som alltid. Det er gamle krigsherrer, politikere og deres familier som slår seg opp i Afghanistan, nesten fem år etter Talibans fall. Det gjør også de kinesiske bordellene. Overalt i Kabul ser du skilt av typen «The Chinese Restaurant», «The Restaurant of China» og «House of China». Dagbladet stopper utenfor «Shu Shu Restaurant», som ligger i nærheten av Kabuls flyplass. Telefonnumrene på murveggen er malt over.

Piggtrådgjerder og et par knuste vinduer er tegn på at bordellet ikke bare er et velkomment element i byen. -  Velkommen, sier en ung kinesisk mann idet vi ringer på ringeklokka.

I det skitne, nedslitte lokalet sitter en kvinne i 30-åra og deler ut kort til en afghaner. Hun er usminket, og har på seg en trang leopardkjole. Lenger inne sitter fire andre kinesiske jenter. Baren er lastet med whisky.

-  Vi kommer til Afghanistan, fordi det er mer penger å tjene her enn i Kina. Men den siste tida, har det vært stadig flere angrep på steder som vårt. Derfor vurderer vi å forlate landet snart, sier mannen.

Shoppingsentre, luksusbiler og rikmannsliv bak de strengt bevoktede murene er blitt dagligdags i Kabul. Det er et Afghanistan som afghanere flest aldri får røre.

<B>LUKSUS: Eksklusive villaer bygges i full fart i Kabul by. Dette utleiehuset ligger i Shirpur-området. Det inneholder over 20 rom, sju balkonger, vakthus, hage og parkering. Prisen er rundt 10 000 dollar i måneden pluss depositum.
<B>PLAYBOY: - Jeg er en av de heldige, sier filmprodusent Yama Ariapoor.
<B>DYR BIL: Dyre terrengbiler er blitt et vanlig syn i Afghanistan.