Cash is king? Nå tømmes minibankene

Dette må du huske på om du vil sikre deg kontanter.

KAN BLI TOMME: Minibankene vil tømmes som følge av streik i vekterbransjen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
KAN BLI TOMME: Minibankene vil tømmes som følge av streik i vekterbransjen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Storstreiken som pågår for fullt rammer mange bransjer hardt.

Selskapene som driver med etterfylling av minibankene, Nokas og Loomis, vil også bli berørt. Derfor er det ventet at minibankene kommer til å tømmes som følge av vekterstreiken.

Men Nokas, som står for 70 prosent av etterfyllingen av landets minibanker, har før streiken begynte klokken 20 i kveld tatt noen ekstra runder for å sikre at minibankene er fulle.

- Vi har 1200 vektere, og 40 prosent av dem er organiserte. Det er litt for tidlig å se de direkte konsekvensene av dette nå, men minibankene kan bli tomme, sier Nokas-sjef Heine Wang til Dagbladet.

- Streik skal merkes Utredningsansvarlig Trond Erik Thorvaldsen i Norsk Arbeidsmandsforbund understreker at minibankene vil tømmes relativt raskt.

- Det er befolkningsrike områder som rammes mest. Et poeng med streik er jo at det skal ha en virkning, og at det skal være synlig hvilke tjenester vi utfører, sier  til Dagbladet.

Han forteller at Vinmonopolet fikk en uventet virkning sist vekterne streiket, ved at de ikke kunne ta i mot kontanter.

- Den konsekvensen kom etter bare tre-fire dager. Denne gangen er mengden folk vi tar ut i streik større. Det er 1800 som er ute nå, og fra mandagen 3000.

Kontantuttak i butikk Nokas-sjef Heine Wang anbefaler folk å ta ut kontanter i butikken.

- Når kontanter tas ut av minibankene havner de som regel i butikken, sier han.

Han mener det er usikkert hvor virkningene av dette blir sterkest.

- Enkelte steder kan det merkes om en ukes tid, andre steder kortere. Det er helt avhengig av hvor mange som tar ut kontanter, sier Wang.

Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) oppfordrer folk til å bruke bank- og kredittkort direkte i kortteriminalene i butikkene.

- Kortteriminalene vil ikke bli rammet i en streik, så jeg vil oppfordre folk om å bruke dem når man handler på butikken. Nordmenn er i verdenstoppen i kortbruk, og klarer oss stadig bedre med mindre kontanter, sier kommunikasjonsdirektør i FNO, Leif Osland, til Dagbladet.

Nokas-sjefen sikret Selv har Nokas-sjefen sikret seg kontanter nok:

- Jeg er en av dem som er glad i kontanter, og er sikret så lenge at det trolig ikke blir prekært, sier Wang.

Nokas leverer en rekke tjenester som er knyttet til spørsmålet om liv og helse. Wang opplyser at det allerede er sendt en rekke dispensasjonssøknader til Norsk Arbeidsmandsforbund. Nokas er involvert i helse- og sikkerhet innen sektorer som oljeinstallasjoner, heisalarmer, sykehus og trygghetsalarmer.

- Dette er en svært alvorlig situasjon. Vi blir hemmet i å gjøre en viktig jobb for mange kunder, sier Wang.

KAN BLI TOMT: Om du er glad i kontanter, bør du sikre deg raskt eller ta ut penger i butikken. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix .
KAN BLI TOMT: Om du er glad i kontanter, bør du sikre deg raskt eller ta ut penger i butikken. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix . Vis mer