Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Castro alvorlig sjuk

Overlater ansvaret til broren. Full feiring i Miamis gater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Cubas president, Fidel Castro (79), har valgt å midleritidig trekke seg fra sitt politiske verv, melder nyhetsbyrået Associated Press. Hans lillebror, forsvarsminsteren Raul Castro (75) overtar som president.

- Lider av mageblødning

Nyheten ble sluppet på Cubas statlige fjernsynskanal mandag kveld, lokal tid. Et brev Fidel Castro selv hadde skrevet ble lest opp av hans personlige sekretær.

Presidenten oppgir at han lider av mageblødning, og at han trenger flere ukers hvile som følge av operasjonen. Årsaken til sykdommen blir oppgitt å være stress forbundet med presidentens reiser de siste ukene.

Flere spekulerer i hvor alvorlig syk Castro er. At han ikke selv viste seg på tv tolkes av mange kommentatorer som et tegn på at tilstanden hans er svært alvorlig. Det var planlagt en stor feiring av 80-årsdagen hans i august, dette er nå utsatt til desember, melder AP.

Castro er verdens lengst regjerende president, han har sittet ved makta siden 1959. Til sammenligning har USA hatt ni presidenter i samme tidsperiode.

- Folk feirer i gatene

I Miami i USA feirer eksil-cubanere i gatene som om Castro er død. De håper presidentens dårlige helse er slutten på hans regime i Cuba.

image: Castro alvorlig sjuk

- Vi lengter etter den dagen da maktovertakelsen i Cuba er resultatet av en fri, demokratisk prosess og reflekterer ønsket til det cubanske folket, ikke ønsket til en diktator, sier Joanna Gonzalez i organisasjonen Raices de Esperanza, til AP.

En Dagbladet-leser bosatt like ved Calle Ocho, hovedgata i Little Havana i Miami, forteller at gatene er fylt med feirende cubanere.

- Her er det fullt pandemonium. Gatene er stappa med folk, og bilhorna tuter konstant. Folk håper og tror at dette er slutten for Fidel, sier han til Dagbladet.no mens menneskene i bakgrunnen gjør det helt tydelig hva de mener om Castros illebefinnende:

«Cuba, ja! Castro, nei!» synger folkemengden.

Flere av eksilcubanerne tror at Castro er død, men at regimet på Cuba vil forsøke å holde det skjult.

- De vil fortelle det sakte til folket, mener Isabel Aguero Kling.

Det Hvite Hus talsmann Peter Watkins sier regjeringen overvåker situasjonen.

- Vi kan ikke spekulere i Castros helse, men vi fortsetter å jobbe for Cubas frihet, sier Watkins. 

SYK: Fidel Castro lider av mageblødninger og trenger uker på å komme seg. Foto: Scanpix/AP
SYK: Fidel Castro lider av mageblødninger og trenger uker på å komme seg. Foto: Scanpix/AP Vis mer
STEPPER INN: Fidel Castros bror overtar midlertidig presidenttittelen.
HEISER FLAGG: Utflyttede cubanere i Miami, USA veiver cubanske flagg for å feire Castros sykdom.
FULL FEST: Tutende biler og dansende cubanere fyller gatene i Miami.