Castro ba om 10 dollar

I 1940 skrev 14 år gamle Fidel Castro et brev til president Franklin D. Roosevelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1940 skrev 14 år gamle Fidel Castro et brev til president Franklin D. Roosevelt for å be om 10 dollar. Med tanke på historien videre burde Roosevelt kanskje ha sendt ham pengene.

«Jeg har aldri sett en grønn, amerikansk 10-dollarseddel, og jeg skulle gjerne hatt en,» skrev tenåringen Castro til president Roosevelt.

Brevet er datert 25. november 1940 og er blitt funnet av amerikanske arkivarer. Det er bare ett av flere milliarder brev som i årenes løp er blitt sendt til Det hvite hus for å gjøre øverste myndighet oppmerksom på mer eller mindre viktige ting.

Ingen penger

Castro var en stor beundrer av Roosevelt og skrev blant annet at «jeg liker å høre på radio, og ble veldig glad da jeg hørte at du skulle være president i en periode til».

Det hvite hus hadde et eget kontor til å ta seg av alle henvendelsene til presidenten, og Fidel Castro fikk da også svar. Skuffende nok uten noen pengeseddel.

Brevet var undertegnet med «din venn», men vennskapet tok kanskje slutt med den manglende pengeseddelen. Etter den kommunistiske revolusjonen på Cuba i 1959 har i hvert fall Castro og sittende amerikanske presidenter vært svorne fiender, og i 1962 var de to statene også nær en krig.

- Jeg synes det morsomt at han skrev dette da han var en ung mann. Det er jo rart å se brevet i forhold til hva han mente senere, sier arkivar i Det hvite hus, Marvin Russel. Ifølge Russel skal brevet ha blitt funnet ved en tilfeldighet.

Glemte skatter

Castros brev har i mellomtiden støvet ned sammen med tusenvis av andre henvendelser til amerikanske presidenter. Det er blitt funnet fram igjen i forbindelse med utstillingen «Just Between You and Me» ved det amerikanske nasjonalarkivet i november; en utstilling av barnebrev som er sendt til Det hvite hus.

Utstillingen inkluderer et brev fra en gutt ved navn Andy Smith som i 1984 ba Ronald Reagan om statlige midler for å få ryddet rommet.

På vegne av seg selv og to venninner skrev en pike fra Montana til president Eisenhower: «Venninnene mine og jeg skriver helt fra Montana. Vi synes det er dumt nok gjort å sende Elvis Presley i militæret, men hvis du barberer av ham kinnskjegget kommer vi rett og slett til å dø!».

(NTB)

DIKTATOR: 1940 skrev 14 år gamle Fidel Castro et brev til president Franklin D. Roosevelt for å be om 10 dollar. Med tanke på historien videre burde Roosevelt kanskje ha sendt ham pengene. Arkivfoto: REUTERS / SCANPIX
SKATT: Brevet er et av mange «skatter» i det amerikanske nasjonalarkivet. Her studeres det av kurator Bruce Bustard.
BREV: Som 14-åring skrev Fidel Castro dette brevet til president Roosevelt. <img src=http://gfx.dagbladet.no/gfx2/pil_stor-000000.gif width=7 height=7 alt='Les mer' border=0 align=absmiddle><a href=http://www.dagbladet.no/download/castro2.jpg>Les det selv</a>.
FLERE SIDER: Brevet er på tre sider. <img src=http://gfx.dagbladet.no/gfx2/pil_stor-000000.gif width=7 height=7 alt='Les mer' border=0 align=absmiddle><a href=http://www.dagbladet.no/download/castro3.jpg>Se resten</a>.