Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Castro forbyr dollar

Cubanerne får ikke lenger betale med amerikanske valuta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Heretter må alle varer og tjenester betales med såkalte konvertible pesos, som skal ha pari kurs i forhold til dollaren, det vil si at en peso skal være verdt nøyaktig en dollar. Turister som besøker det kommuniststyrte øya i Karibia må også betale for seg med pesos.

- Dette er et svar på imperialistenes bandittoppførsel. De er bare ute etter å skape større problemer for oss, sa den 78 år gamle Castro, som nylig måtte opereres for en knust kneskål etter et fall.

Intetforbud

- Men det blir ikke forbudt å eie dollar eller annen hard valuta, understreker den aldrende cubanske lederen ifølge vestlige medier.

Cubanerne skal med andre ord ikke vende tilbake til forholdene før 1993, da dollarbruk ble tillatt som «en overgangsløsning».

Det skjedde i kjølvannet av Sovjetunionens fall, som innebar at Cuba mistet sin politiske storebror og viktigste økonomiske samarbeidspartner.

Nå mener Castro at tiden er inne til en «normalisering» av valutapolitikken, og selv et liberalistisk økonomisk tidsskrift som britiske The Economist medgir at han har et poeng.

- Det virker faktisk ganske fornuftig. Det er ikke enkelt å føre pengepolitikk i et system som bruker to valutaer, når landet som utsteder den ene av disse valutaene gjør alt det kan for å hindre deg i å få tak i denne valutaen, skriver The Economist, som tror Castro har to hovedmål med skiftet fra dollar til pesos.

Hard valuta

Det ene hovedmålet er å styrke Havana-regjeringens egne reserver av hard valuta, det vil først og fremst si dollar - men ifølge den svenske avisen Svenska Dagbladet også euro, pund eller sveitserfranc. Castro oppfordrer faktisk eksilcubanerne åpent til å velge bort den amerikanske valutaen når de skal sende penger til slektninger på Cuba.

Hovedmål nummer to er å understreke at regimet i Havana har full kontroll med Cubas finanser.

Skylden for eventuelle problemer kan legges på erkefienden USA, som så sent som sist sommer strammet inn på de økonomiske sanksjonene mot øystaten, selv om de siste 40 årenes amerikanske straffetiltak ikke har greid å rokke ved Castros maktposisjon.

Fra mandag av skal cubanerne altså kvitte seg med det Castro kaller dollaråket. I praksis betyr det at folk som kommer til Cubas statlige vekslingskontorer må betale en avgift på 10 prosent for veksling av amerikansk valuta, slik at dollaren bare blir verdt 90 cent.

(NTB)

<B>LANGE KØER: Fra i morgen av går det ikke lenger an å bruke amerikanske dollar på Cuba. Landets innbyggere er derfor opptatt med å få vekslet det inn i lokale pesos.
<B>VERDILØST UTENFOR LANDETS GRENSER: Forbudet kommer som en reaksjon mot det Castro betegner som mafialiknende tilstander fra USAs side.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media