- Castro har Parkinsons

Ifølge hemmelig CIA-rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en gradert rapport konkluderer CIA med at Cubas diktator Fidel Castro (79) lider av sykdommen Parkinsons, og kan få problemer som statsleder i framtida. Det sier en anonym talsmann for amerikanske myndigheter til Reuters.

Den kroniske sykdommen er ikke dødelig, men sterkt hemmende for pasienten. Ifølge rapporten har Castros sykdom kommet så langt at det er relevant å stille spørsmål ved kommuniststatens framtid.

- Rapporten går ut på at han har sykdommen og at tilstanden har forverret seg. Det er flere ytre tegn, sier talsmannen, som har sett rapporten.

- Sykdommen vil kunne ha innvirkning på måten Castro fungerer, og dermed hvordan den kubanske regjeringen fungerer, sier kilden.

CIA-rapporten er basert blant annet observasjoner av Castro i offentlige sammenhenger og legers vurderinger. Bush-administrasjonen og flere kongressmedlemmer er informert om saken. Men amerikanske diplometer sier at CIA-rapporten ikke fører til politiske avgjørelser om Castro og Cuba.

- Ser vi at han mister taket på landet? Nei, sier nok en anonym kilde.

- Vi forbereder oss absolutt ikke på den dagen Castro er borte basert på en rapport om at han kanskje har Parkinsons, fortsetter han.

Castro har hatt makten på Cuba siden revolusjonen i 1959. Han har lenge vært i ideologisk konflikt med Washington.

Ryktene om at Fidel Castro er syk, har svirret lenge, særlig etter et fall han hadde i full offentlighet i fjor høst. Men cubanske myndigheter sier statslederen er ved god helse. Selv mener Castro at ryktene er plantet av antikommunister som ønsker ham død. I et intervju med den argentinske fotballstjernen Maradona nylig, spøkte Castro med ryktene. Han sa at det er blitt så vanlige at den dagen han dør, er det ingen som kommer til å tro på det.

I RULLESTOL: Fidel Castro satt i rullestol etter fallet i fjor. Ryktene har lenge gått om at han er syk.