Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Castro lever ikke ut 2007

Amerikanske myndigheter sier Cubas leder har kreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fidel Castro er så syk at det er lite sannsynlig at han lever ut 2007, ifølge USAs myndigheter.

De offisielle uttalelsene fra Cuba har sagt at Castro vil være tilbake i ledersetet i desember i år, men i forrige uke gikk utenriksministeren vekk fra dette.

- Dette er noe jeg ikke vil spekulere i, sa Felipe Perez Roque til AP.

Det er fortsatt ikke klart nøyaktig hva Castro lider av, men amerikanske tjenestemenn sier Cubas leder lider av kreft i siste dødelige stadium, sannsynligvis magekreft.

Gransker helsa til Castro

Det har blitt gitt ut en rekke bilder av Castro, men den siste måneden ser lederen tynnere og svakere ut. APs anonyme kilder sier det er svært lite sannsynlig at Castro vil kunne styre landet igjen.

- Med cellegift kan Castro leve i opp til 18 måneder. Uten slik behandling, er forventet levetid mellom tre og åtte måneder, sier kilden til AP.

Ulike spioner fra CIA er i Cuba og forsøker å finne ut mest mulig om Castros tilstand. Leger studere hår og andre biologiske prøver for spor, forteller kilden.

Fidel Castro har sittet ved makten i 47 år. I slutten av juli overga han makten for første gang, til broren sin, Raul, fordi han selv skulle gjennom en operasjon. Etter planen skulle Castros 80-årsdag feires over hele landet i august i år, men på grunn av Castros helsetilstand kunne han ikke delta. Det er planlagt en feiring neste måned, men det er nå usikkert om denne blir gjennomført.

Innvandring eller valg

Den amerikanske regjeringen forbereder seg på en rekke scenarier etter Fidel Castros død. De forbereder seg på masseinnvandring fra Cuba, en eventuell maktovertakelse av Raul Castro, og deres foretrukkede utvikling: demokratiske valg i landet.

- Når det kommer et maktskifte, må det være USAs mål, og det internasjonale samfunnets mål, å insistere på at det kubanske folket får velge selv, sa utenriksminister Condoleezza Rice tidligere denne måneden.

GAMMEL MANN: Fidel Castro ser tynn og svak ut, men viste seg på tv for to uker siden, for å tibakevise påstander om at han var død.
Hele Norges coronakart