Castro skamroste Gro

GENHVE (Dagbladet): - Gro Harlem Brundtland er både dyktig og energisk og vil gjøre en god jobb som sjef for Verdens helseorganisasjon, hvis vi bare hjelper til, sa Fidel Castro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To verdensstjerner sloss i går om oppmerksomheten i Verdens helseforsamling i Genhve. Den durkdrevne, gamle revolusjonslederen fra Cuba og USAs unge førstedame.

- Gros ekspertise og lederevner er det som trengs for å bringe Verdens helseorganisasjon inn i det neste årtusen, sa Hillary Rodham Clinton.

Både Hillary og Castro roste Gro, som satt mellom dem, og begge talte varmt om helse for alle.

De satt mindre enn ti meter fra hverandre på første rad, men vekslet aldri et blikk.

Provoserte

For USAs presidentfrue eksisterer knapt Fidel Castro. To timer før hun ankom, anklagde han hennes ektemann, presidenten, for forsøk på folkemord gjennom handelsblokaden av Cuba.

Men først ga han Verdens helseforsamling et politisk one man-show av verdensklasse. Cubas leder gjennom snart 40 år trollbandt helseministrer og delegater med provoserende spørsmål.
- Hvorfor dør 12 millioner barn hvert år når vi vet de kunne vært reddet? Hvorfor er 200 millioner barn under fem år underernærte? Hvorfor må 250 millioner barn arbeide? Hvorfor blir 500000 mennesker hvert år blinde, når vi vet at et vitamin som koster mindre enn en sigarettpakke kunne ha reddet synet deres?

Fattiggutten

Castro ga i går den rike industrialiserte verden i alle fall et stikk av dårlig samvittighet. Han representerte den fattige verden og smilte mot vertslandets visepresident.

- Hvis jeg hadde hatt så mange penger som Sveits, ville jeg ikke ha visst hva jeg skulle bruke dem til.
Fidel talte som en av fem statsledere fra hver av verdensdelene. Hillary Rodham Clinton kom til Genhve for å motta en helsepris fra De forente arabiske emiratene, men også hun hadde gjort hjemmeleksa, og snakket varmt for et sosialt helsevesen hennes eget land ikke har.

- Retten til et helsevesen må være en fundamental menneskerettighet uavhengig av om man har penger eller ikke, sa presidentfruen.

Hillary takket Gro varmt for at WHO under hennes ledelse erklærer krig mot malaria. Og hun takket for initiativet for å bekjempe tobakk.
- La oss driva malaria bort for alltid, sa hun.

Diplomati

Fidel og Hillary bor på samme hotell, men så hverandre ikke før hun sto på podiet i går ettermiddag.

Det krevde også diplomatisk takt da hun kom til salen. Alle ville hilse på Castro og det dannet seg en klynge rundt ham i salen da presidentfruen var i anmarsj. Protokollfolkene stresset rundt revolusjonskjempen og fikk ham til slutt til å sette seg ned, og klyngen av gratulanter gikk i oppløsning.

Så satte han på seg høretelefonen og lyttet til Hillary, på spansk.