Castro står på sitt

Cubas eneveldige hersker Fidel Castro ba i går folket støtte et opprop om aldri å endre øyas politiske system. Han regner med at alle stemmeberettigede skriver under - av fri vilje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fidel gir seg ikke. Kommunismens kollaps, USAs handelsboikott, den økonomiske krisa på øya og sin egen tiltagende alder (75) - revolusjonen fortsetter.

I dag var den grønnkledde den første til å skrive under på et opprop som avviser kravene om demokratiske reformer på øya. Oppropet skal bli til et tillegg i konstitusjonen som vil slå fast at øyas økonomiske, politiske og sosiale system ikke kan endres.

Bare minutter etter at Castro og andre topper i kommunistpartiet skrev under, åpnet 120 000 stasjoner øya over der folket kan gi sin støtte til oppropet. Han regner med at 7 av øyas 11 millioner innbyggere vil skrive under - det tilsvarer ifølge nyhetsbyrået AP omtrent alle stemmeberettigede. På Cuba er stemmerettsalderen 16 år.

- Dette er ikke noe statlig initiativ, sa Castro på en pressekonferanse etter undertegningen, og insisterte på at landets store folkelige organisasjoner sto bak.

Marta Garcia var en av de første innbyggerne som skrev under oppropet.

- Jeg skrev under fordi det er enhver cubaners plikt. Det er viktig for revolusjonen, sier hun til nyhetsbyrået AP.

Kritiserer oppropet

Opposisjonelle på Cuba er kritisk til oppropet, og mener at ikke noe politisk eller økonomisk system bør hogges i stein for ettertiden. De mener Castros opprop er et svar på deres egen underskriftsaksjon, Varela-prosjektet. Der kreves det en folkeavstemning over innføring av ytringsfrihet, sterkere vern av individets rettigheter, privat eiendomsrett, valgreform og amnesti for politiske fanger.

De fleste cubanere kjente ikke til denne aksjonen før USAs tidligere president Jimmy Carter nevnte det under en tale han holdt under sitt besøk på Cuba i forrige måned.

- Dette er et skittent tricks fra den kubanske regjering, sier den opposisjonelle Vladimir Roca til AP. Roca ble nylig løslatt fra fengsel, og støtter Varela-aksjonen.

Varela-prosjektet har greid å samle inn de 10 000 underskriftene som trengs ifølge konstitusjonen for å foreslå en folkeavstemning. Underskriftene ble overlevert nasjonalforsamlingen forrige måned, men så langt har det ikke kommet noe svar. Carter foreslo i sin usensurerte tv-tale at Varela-forslagene burde publiseres i stalige medier, men ønsket har ikek blitt innfridd.

Har pekt ut broren

Castro har en rekke ganger slått fast Cuba skal forbli sosialistisk etter hans død. Hans bror fire år yngre bror, forsvarsminister Raul Castro, er utpekt som etterfølger.

KLAR TALE: Castro skriver under på et opprop om at hans kjære Cuba må forbli evig sosialistisk.