Castro-støtten Obama ikke trenger

Kaller Obama «den mest progressive av presidentkandidatene.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fidel Castro (81) gikk av som president på Cuba i februar, men er fortsatt aktiv i samfunnsdebatten på Cuba. 

Mandag gikk han ut med det som oppfattes som en støtteerklæring til Barack Obama som han blant annet kalte ham «svært intelligent» og «den mest progressive av presidentkandidatene i USA.»

Kommentaren som er publisert på engelsk i statelige Granma Internacional,  ble først gjengitt av New York Times.


Tvilsom ære

Barack Obama kunne trolig vært støtten foruten. Det er ventet at repulikanernes presidentkandidat John McCann vil bruke utspillet for hva det er verdt for å sette spørsmålstegn ved Obamas utenrikspolitikk. 

Støtten fra Castro er imidlertid ispedd kritikk.

- Hvis jeg skulle forsvare ham hadde jeg gjort motstandere hans en stor tjeneste. Derfor har jeg ingen reservasjoner mot å kritisere ham, skriver Castro. 

Vil fjerne begrensinger

STØTTENDE:  Tidligere president på Cuba Fidel Castro, mener Barack Obama er den mest progressive av de amerikanske presidentkandidatene. Her der han sammen med broren Raul som tok over som president i februar. Foto: AFP PHOTO/Adalberto ROQUE
STØTTENDE: Tidligere president på Cuba Fidel Castro, mener Barack Obama er den mest progressive av de amerikanske presidentkandidatene. Her der han sammen med broren Raul som tok over som president i februar. Foto: AFP PHOTO/Adalberto ROQUE Vis mer

I forrige uke holdt Obama en tale i Miami hvor han tok til orde for å opprettholde USAs handelsembargo mot Cuba, men med visse endringer. Obama har blant annet sagt at han vil fjerne begrensningene på reiser til Cuba og på pengehjelpen eksilcubanere i USA kan sende til sine slektninger på Cuba.

- Obamas tiltak kan vise seg å bli en formel for sult for Cuba. pengehjelpen kan bli som almisser, og turismen kan bli ren propaganda for en forbrukerkultur som ikke er bærekraftig, skriver den tidligere presidenten.

- Jeg stiller ikke spørsmål ved Obamas intelligens, hans debattevner eller arbeidsmoral, skriver Castro, men legger til at han er forpliktet til å reise kritiske spørsmål.

Castro-støtten Obama ikke trenger
FÅR STØTTE: Barack Obama ville trolig vært støtten fra Cuba for uten.