Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Castro trekker seg

Cubas Fidel Castro går av som president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 81 år gamle Fidel Castro trekker seg etter å ha vært president i Cuba siden 1959, melder den statlige avisa Granma.

- Jeg vil verken strebe etter eller ta på meg posisjonen som president og øverstkommanderende, sier Fidel Castro i et brev publisert av avisa, melder BBC.

Han vil imidlertid fortsatt være en stemme i den offentlige debatten, skriver han i sin uttalelse. Og vil fortsatt publisere taler.

Castro er verdens lengssittende statsoverhode (med unntak av monarker), men har vært syk siden han gjennomgikk en mageoperasjon sommeren 2006 og har ikke vist seg offentlig. Han har imidlertid vist seg på tv for å avkrefte spekulasjonene om sin død.

Skal velge ny president

Broren Raul Castro (76) har fungert som president for sin syke bror og det har vært spekulert i at Fidel skulle trekke seg tilbake i vår. Raul blir betraktet som mer pragmatisk enn sin bror.

20. januar i år var det valg på ny nasjonalforsamling i landet. Da fikk fungerende president Raul større oppslutning enn Fidel. Søndag 24. februar holdes det valg i nasjonalforsamlingen. Da skal de 614 nyvalgte representantene velge ny president, visepresidenter og andre medlemmer av Statsrådet, statens øverste organ. Her stiller altså ikke Fidel Castro til valg.

Overlevd ti regjeringer

Gjennom fem tiår har gueriljalederen formet Cuba til en kommuniststat bare 145 kilometer fra USA. Han har overlevd ti amerikanske regjeringer som alle har forsøkt å ta makta fra ham, drapsforsøk, en CIA-støttet invasjon og Cuba-krisen som brakte verden nær atomkrig.

GLAD I Å SNAKKE: Fidel Castro er kjent for å holde taler i timesvis. Ved universitetet i Havanna holdt han en tale i over fem timer. Det har skjedd at tilhørere har besvimt i varmen. Foto: Scanpix
GLAD I Å SNAKKE: Fidel Castro er kjent for å holde taler i timesvis. Ved universitetet i Havanna holdt han en tale i over fem timer. Det har skjedd at tilhørere har besvimt i varmen. Foto: Scanpix Vis mer

USA har lenge ventet på Fidel Castros død og laget i 2005 en detaljert plan for hvordan amerikanerne kunne støtte cubanerne i en overgang til demokrati etter presidentens død. Det er derfor knyttet stor spenning til hvordan USA vil forholde seg til Fidels avgang og Rauls planer om å overta.

Castrobrødrene har insistert på at det «ikke blir noen overgang» og at Cubas politiske og økonomiske system vil leve videre lenge etter Fidels død.

image: Castro trekker seg
PARTIFELLE: Venezuelas president Hugo Chavez er en av få personer som har hatt jevnlig kontakt med Fidel Castro etter at han ble syk sommeren 2006.
REVOLUSJONSBRØDRE: På 1960-tallet holdt den argentinske opprørslederen Che Guevara og Fidel Castro nær kontakt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media