- Castro var David som slo Goliat

SV-Langeland fikk personlig hilsen fra Fidel Castro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):- Demokrati hva er det er for noe? Er det demokrati å sulte i rennesteinen og ha stemmerett? spør SVs stortingsrepresentant Hallgeir Langeland. 

Den profilerte SV-politikeren har foreslått Fidel Castro for Nobels fredspris tre ganger og vært en av Cubas diktators varmeste tilhengere. Han støttet Castros avgjørelse i dag om å gi fra seg makten. 

Les også: «- Jeg vil ikke klamre meg til makta»

- Det aldri riktig at gamle menn skal styre butikken for lenge, sier Langeland til Dagbladet.no.  Han mener Castro har vært viktig for den fattige verden.

- Cuba og Castro har vært viktig for det som nå skjer i Latin-Amerika. Dette var David mot Goliat, og David vant mot USA. Resultatet er at folk på Cuba har sko på beina istedenfor i butikkvinduene, sier Langeland. 

Fikk personlig hilsen

Langeland har aldri møtt Castro ansikt til ansikt, men forteller at han fikk en personlig hilsen da han var på Cuba med en offisiell stortingsdelegasjon.

- Da jeg var der fikk jeg beskjed om at le chef visste at jeg var i Cuba, men at han hadde presserende nasjonale og søramerikanske spørsmål å ta seg av. Men han hadde fått med seg støtten, sier Langeland.

Skal velge ny president

GAMLE MENN:- Det aldri riktig at gamle menn skal styre butikken for lenge, sier SVs Hallgeir Langeland til Dagbladet.no Foto: HÅKON EIKESDAL
GAMLE MENN:- Det aldri riktig at gamle menn skal styre butikken for lenge, sier SVs Hallgeir Langeland til Dagbladet.no Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Castro er verdens lengssittende statsoverhode (med unntak av monarker), men har vært syk siden han gjennomgikk en mageoperasjon sommeren 2006 og har ikke vist seg offentlig. Han har imidlertid vist seg på tv for å avkrefte spekulasjonene om sin død.

Broren Raul Castro (76) har fungert som president for sin syke bror, og det har vært spekulert i at Fidel skulle trekke seg tilbake til våren. Raul blir betraktet som mer pragmatisk enn sin bror.

20. januar i år var det valg på ny nasjonalforsamling i landet. Da fikk fungerende president Raul større oppslutning enn Fidel. Søndag 24. februar holdes det valg i nasjonalforsamlingen. Da skal de 614 nyvalgte representantene velge ny president, visepresidenter og andre medlemmer av Statsrådet, statens øverste organ. Her stiller altså ikke Fidel Castro til valg.

- Castro var David som slo Goliat
DAVID: Castro er verdens lengssittende statsoverhode.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer