Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Castro vil hjelpe

Fidel Castro vil hjelpe USA med medisiner og utstyr hvis de trenger det. Amerikanerne har brakt 20 «ekstremt farlige» krigsfanger til Cuba.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en offisiell erklæring fra den cubanske regjeringen heter det at den ikke vil legge hindringer i veien for operasjonen, men tvert imot vil bidra med medisinsk eller annen hjelp om USA ønsker det. Cuba understreker imidlertid at basen er okkupert av USA mot det cubanske folkets vilje.

De første 20 fangene, alle medlemmer av al-Qaida eller Taliban, kom til den amerikanske enklaven etter en 27 timer lang flytur.

«Vi er rede til å samarbeide om medisinske tjenester om det er nødvendig, og sprøyting og desinfisering av områder under vår kontroll rundt basen, eller på andre nyttige, konstruktive og humanitære måter dersom behovet oppstår,» heter det i den cubanske erklæringen.

Okkupert område

Cuba satte pris på å bli informert av USA om beslutningen om å bruke Guantanamo-basen til fanger som ble tatt under krigen mot terrorisme, heter det videre, selv om USA ikke hadde rådført seg med cubanske myndigheter.

I erklæringen understrekes det at Cuba ikke anser fangeoperasjonen som en trussel mot landet, trass i økningen av militært personell på basen. Cuba har ingen planer om økt beredskap i området.

Cuba fordømte terroraksjonene mot USA 11. september og skriver i erklæringen at de er enige med USA om at kampen mot terrorisme er en viktig internasjonal prioritet. Men Cuba har også vært kritisk til den amerikanske krigføringen i Afghanistan.

I erklæringen gjentar Cuba sitt generelle krav om at basen er okkupert og må leveres tilbake. USA har beholdt kontrollen over basen i tråd med en avtale mellom den cubanske og den amerikanske regjeringen i 1903.

«Verstinger»

De første og antatt farligste 20 fangene fra krigen i Afghanistan kom til Guantanamo-basen fredag etter 27 timer i lenker på et militærfly.

Under tungt vakthold og med hendene bundet ble fangene eskortert en etter en ut av det militære transportflyet på den isolerte marinebasen, der de skal holdes på ubestemt tid i improviserte enmannsceller som er åpne for vær og vind.

Flere av fangene så ut til å motsette seg behandlingen de fikk, og to av dem gikk ned på kne da de kom ut av flyet. Men en talsmann for de amerikanske militære sa at de bare var forvirret etter flyturen.

Den lokale leirsjefen sa at de 20 var «de verste av de verste». I dagene som kommer vil mange flere av de nærmere 400 fangene USA har i Afghanistan, bli fraktet til Guantanamo-basen fra basen ved Kandahar.

En av fangene var dopet ned, og alle var lenket fast uten muligheter til å bevege seg under flyturen. Rett etter ankomsten ble de overført i to busser til de små cellene med sementgulv, planketak og netting til vegger der de skal holdes.

- Fangene er lovløse krigere og ikke krigsfanger, og har derfor teknisk sett ingen rettigheter under Genève-konvensjonen, erklærte USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld kort tid etter at de var landet.

Men menneskerettseksperter sier at Genève-konvensjonen regulerer behandlingen av alle krigere som blir tatt til fange i krig, enten de er lovløse krigere eller soldater.

Amerikanske militære myndigheter forsvarte den harde behandlingen under fangetransporten med at fangene var farlige og selvmorderiske.

- Dette er folk som kunne gnage over de hydrauliske wirene bak i transportflyet for å få det til å styrte. Så dette er svært, svært farlige folk, og de behandles deretter, sa generalstabssjefen, general Richard Myers, i Washington.

Fangene vil bli avhørt på Guantanamo-basen. Noen vil muligens bli stilt for en militær domstol, mens andre kan bli sendt tilbake til Afghanistan.

(NTB)

CUBA:</B> U.S. Air Force C-141 landet på Guantanamo på Cuba i går. Militært personell som møtte krigsfangene, var kledd i beskyttelsesdrakter. Pressen fikk ikke fotografere når fangene kom ut av flyet.
Hele Norges coronakart