- Castros lillesøster var CIA-spion

Mens amerikanerne planla attentater på Fidel. Avslørte historien om kodenavn «Donna» i dag.

60-TALLET: Fidel Castro, her med Ernesto «Che» Guevara (t.h.) var en evig hodepine for CIA, som forsøkte å ta livet av den cubanske presidenten en rekke ganger. Søsteren ønsket ikke å bidra til akkurat disse planene, men var forøvrig på amerikanernes side. Foto: AFP / CUBAS STATLIGE ARKIV
60-TALLET: Fidel Castro, her med Ernesto «Che» Guevara (t.h.) var en evig hodepine for CIA, som forsøkte å ta livet av den cubanske presidenten en rekke ganger. Søsteren ønsket ikke å bidra til akkurat disse planene, men var forøvrig på amerikanernes side. Foto: AFP / CUBAS STATLIGE ARKIV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Juanita Castro, lillesøster til Fidel og Raúl Castro, avslører i ei bok utgitt i dag at hun samarbeidet med CIA på 1960-tallet.

Det skjedde samtidig som den amerikanske etterretningstjenesten hadde tallrike planer om å ta livet av Cubas president og hans bror, og i den intense perioden etter at USA sendte eksilkubanere for å invadere landet.

- Deltok ikke i attentatforsøk
Det er i et tv-intervju om utgivelsen av boka «Fidel og Raúl, mine brødre: Den hemmelige historien» at de oppsiktsvekkende opplysningene om kontakten med CIA kommer fram, ifølge Miami Herald. Samarbeidet blir betegnet som Castro-familiens best bevoktede hemmelighet.

Juanita støttet i utgangspunktet maktovertagelsen på Cuba i 1959, men ble raskt desillusjonert. I 1961 var huset hennes i Havana allerede blitt et tilfluktssted for antikommunister, eller fult av «mark», slik Fidel Castro ordla seg.

Samme år skal hun ifølge boka ha blitt rekruttert av de amerikanske agentene på et hotellrom i Mexico City, via kona til den daværende brasilianske ambassadøren på Cuba.

- CIA ønsket å snakke med meg fordi de hadde interessante ting å fortelle meg og interessante ting å spørre meg om. Jeg ble sjokkert, men endte med å svare ja, sier hun i dagens tv-intervju.

Den egenrådige lillesøsteren hevder at hun ikke bidro til CIAs attentatforsøk, og at hun satte som forutsetning at hennes arbeid for etterretningstjenesten ikke ble koblet til noen operasjoner som tok menneskeliv.

Like etter Grisebukta
Det spesielle møtet skjedde bare uker etter den famøse og feilslåtte invasjonen av Grisebukta i Cuba i 1961, da USA prøvde å sende rundt 1300 væpnede eksilkubanere med amerikansk utstyr og luftstøtte i land for å styrte Castro.

I OPPOSISJON: Juanita Castro, i dag 76 år gammel, gikk i klinsj med brødrene, bisto opposisjonelle og amerikanske myndigheter og flyttet til Miami i 1964.
I OPPOSISJON: Juanita Castro, i dag 76 år gammel, gikk i klinsj med brødrene, bisto opposisjonelle og amerikanske myndigheter og flyttet til Miami i 1964. Vis mer

Etter denne fiaskoen satte president John F. Kennedy og CIA i gang «Operasjon Mongoose», et bredt spekter av mer spisset sabotasje, attentatplaner og psykisk krigføring som skulle fjerne Castro fra makta.

Juanita Castro fikk tildelt kodenavnet «Donna», og ble blant annet brukt til å frakte beskjeder, dokumenter og penger skjult i hermetikkbokser til CIAs kontakter på Cuba, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Den nyvervede spionen fikk vite om instruksene sine via kortbølgeradio. Juanita valge selv en bestemt vals og en sang fra operaen «Madame Butterfly» som signal for at CIA hadde informasjon til henne.

Etterhvert skal hun ifølge Miami Heralds utdrag fra boka ha levert amerikanerne informasjon  om de sovjetiske rakettene som ble plassert på øya og om at det dukket opp stadig flere sovjetiske soldater for hver dag som gikk. Det var situasjonen som eksploderte som den såkalte Cubakrisen og var i ferd med å sende verden ut i atomkrig i oktober 1962.

Det er uklart nøyaktig hvilken betydning opplysningene fra Castros søster eventuelt hadde, og CIA nektet i dag å kommentere opplysningen i boka.

Samarbeidet med den cubafikserte etterretningstjenesten skal ha tatt slutt under Richard Nixons presidentperiode, da USA tonet ned den direkte bistanden til grupper som var ute etter å fjerne Fidel.

- Advart av Raúl
I boka kommer det også fram at Raúl Castro, før søsterens farvel med landet i 1964, fortalte henne at Cubas sikkerhetstjeneste hadde en «mappe» på henne på grunn av hennes «kontrarevolusjonære» aktiviteter.

I HØST: Fidel Castro (83), her i et videopptak i august 2009, overlevde et langt sykeleie og omfattende operasjoner, men har overlatt presidentembetet til broren.
I HØST: Fidel Castro (83), her i et videopptak i august 2009, overlevde et langt sykeleie og omfattende operasjoner, men har overlatt presidentembetet til broren. Vis mer

Broren godkjente imidlertid en utreisetillatelse så Juanita kunne besøke sin søster i Mexico, og håpet at hun skulle komme tilbake til Havana når Fidels sinne over sviket hadde lagt seg, ifølge Miami Herald.

I stedet brøt hun offentlig med brødrenes regime og dro til Miami samme år. Juanita skal ha besluttet å bli på Cuba så lenge moren var i live, men fryktet at hun ikke lenger var trygg da moren døde i 1963.

«Jeg kan ikke lenger forbli likegyldig til hva som skjer i landet mitt. Mine brødre Fidel og Raúl har lagd et gigantisk fengsel omgitt av vann. Folket er spikret til et lidelsens kors påført dem av internasjonal kommunisme», sa Juanita på en pressekonferanse da hun reiste i eksil.

I den lange perioden USA og eksilkubanerne prøvde å kvitte seg med Fidel Castro for godt, skal det totale antallet planer om attentater mot ham ha vært 638 - sekshundreogtrettiåtte. Som The Guardian skrev i 2006: «Det kan høres ut som et svimlende høyt tall, men CIA var da også ganske opptatt av å drepe ham».

Det resulterte i smått absurde planer som eksploderende sigarer, elskerinne ustyrt med giftpiller, Castros dykkerdrakt innsatt med farlig sopp - eller mindre kreative opplegg som 90 kilo sprengstoff under Castros talerstol, som er det siste kjente forsøket fra 2000(!).

- Dere må også ta skritt
Etter at Barack Obama ble president har han lovet en «ny begynnelse» på det ytterst betente forholdet mellom USA og Cuba, men har samtidig gjort det klart at den nå 47 år lange handelsblokkaden av øya vil fortsette fram til Cuba løslater politiske fanger og bedrer menneskerettighene.

Så seint som i helga brukte den amerikanske presidenten et besøk på Cuba av den spanske utenriksministeren til å formidle en beskjed til Raul Castro.

- Fortell de kubanske myndighetene at vi forstår at endring ikke kan skje over natta. Men lenger fram, når vi ser tilbake på denne tida, bør det være klart at dette var  da de endringene startatet. Vi tar noen skritt, men hvis ikke dere også gjør det er det vanskelig for oss å fortsette, sa Obama til president Zapatero ifølge Reuters.

OVERTOK: Styret av den kommunistiske ettpartistaten gikk i arv til Raul Castro da storebroren ble alvorlig syk i 2006, og  tok formelt over som president i februar i fjor da Fidel gjorde det klart at han ikke kom til å fortsette.
OVERTOK: Styret av den kommunistiske ettpartistaten gikk i arv til Raul Castro da storebroren ble alvorlig syk i 2006, og tok formelt over som president i februar i fjor da Fidel gjorde det klart at han ikke kom til å fortsette. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer