- Castros tilstand svært alvorlig

Får næring intravenøst. Sårene gror ikke, men han har ikke kreft, sier kirurgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tilstanden til Cubas president Fidel Castro er alvorlig som følge av komplikasjoner etter tre mislykkede operasjoner, mener leger ved et sykehus i Madrid som har behandlet ham.

Den spanske avisa El País skriver tirsdag at Castro ble operert for en utposning på tykktarmen, men at han fikk en infeksjon som utviklet seg til bukhinnebetennelse.

El País baserer sin informasjon på to medisinske kilder ved sykehuset i Madrid, der kirurgen José Luis García Sabrido arbeider. Den spanske kirurgen dro til Cuba for å behandle den alvrolig syke presidenten seinest i desember.

Ifølge avisa mener kildene på Gregorio Marañon-sykehuset at prognosen for den 80 år gamle Castro er svært alvorlig. De forteller at Castro får næring intravenøst.

Sårene gror ikke

I går sa også en diplomat som var til stede ved innsettelsen av Ecuadors president Rafael Correa, at Castro har hatt problemer med at sårene etter operasjonen ikke gror.

Diplomaten, som er fra et land med et godt forhold til Cuba og  vil være anonym, sa at Castro på en eneste dag i desember ble kjørt til operasjonssalen sju ganger på grunn av problemet med stingene og sårene.

Han avviste at Castro har kreft og ligger for døden, slik det har vært mistanke om i USA.

GOD BEDRING:  Dette bildet ble tatt 13. august i fjor for det cubanske kommunistpartiets avis Granma på sykehuset i Havana, der  tilstanden for presidenten nå betegnes som meget alvorlig. Da var hans bror og fungerende president Raul Castro (til høyre) og Venezuelas president Hugo Chavez på visitt med en gave. Foto: Reuters/Scanpix.
GOD BEDRING: Dette bildet ble tatt 13. august i fjor for det cubanske kommunistpartiets avis Granma på sykehuset i Havana, der tilstanden for presidenten nå betegnes som meget alvorlig. Da var hans bror og fungerende president Raul Castro (til høyre) og Venezuelas president Hugo Chavez på visitt med en gave. Foto: Reuters/Scanpix. Vis mer

-Bedre, sier sønnen

Lørdag sa Castros eldste sønn, Fidel Castro Díaz-Balart, til pressefolk i Chile at hans far er på bedringens vei og at han er både optimistisk og positiv. Castro Díaz-Balart sa også at han er trygg på at faren vil bli bra igjen.

Doktor García Sabrido, som reiste til Cuba i romjula for å behandle den cubanske presidenten, sa etterpå at han ikke har kreft og at det ikke skulle være noe i veien for at han kan bli helt bra og overta styringen av landet igjen.Mislykte operasjoner

I den første operasjonen for å fjerne en del av tykktarmen forsøkte legene å lage en forbindelse mellom tykktarmen og endetarmen, men dette mislyktes, skriver El País.

Den neste operasjonen var også mislykket og førte til infeksjoner. En tredje operasjon ble gjennomført for å installere en kunstig kanal, men den var også mislykket.

Cubanske myndigheter har behandlet Castros helsetilstand som en statshemmelighet.

De har ikke kommentert opplysningene i El País, og har tidligere sagt at de ikke kommer til å gi noen detaljer om presidentens helsetilstand.

Sist sett: juli i fjor

- Castros tilstand svært alvorlig

Castro har ikke vist seg offentlig siden juli da han overlot makten midlertidig til sin bror, visepresident og forsvarsminister Raúl Castro, etter en operasjon i magen.

Feiringen av  80-års dagen i august ble utsatt til desember i håp om at han ville være frisk igjen til da, men feiringen måtte til slutt gjennomføres uten at Castro selv var til stede.

I en nyttårsmelding til det cubanske folk sa Castro at han var på bedringens vei etter operasjonen, selv om det gikk sakte, og at kampen for å bli frisk ikke er tapt.

(NTB)

BRØDRENE: President Fidel Castro holder tale i Pedernales på Cuba 26. juli i fjor.Til høyre bror, hærsjef og forsvarsminister Raul Castro under en militærparade 2. desember i fjor i forbindelse med 50-års jubileet for den cubanske revolusjon.
FØR OPERASJONENE: Her holder Fidel Castro 1. mai-tale i Havana i fjor.
HOFFLEGEN: Den spanske kirurgen Jose Luis Garcia ved Gregorio Maranon-sykehuset i Madrid har operert og behandlet Fidel Castro i Havana flere ganger det siste halvåret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer