Catalonia:

Catalonia er dypt splittet - i dag er det valg: - Alle taper

Ifølge ekspert er det helt umulig å spå utfallet av dagens valg.

SPLITTET: Valget i Catalonia går av stabelen 21. desember. Catalonia er dypt splittet mellom de som ønsker løsrivelse og de som fortsatt ønsker å være en den av Spania. Foto: AP Photo/Emilio Morenatti
SPLITTET: Valget i Catalonia går av stabelen 21. desember. Catalonia er dypt splittet mellom de som ønsker løsrivelse og de som fortsatt ønsker å være en den av Spania. Foto: AP Photo/Emilio Morenatti Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er stor spenning knyttet til valget i Catalonia i dag, på grunn av den opphetede konflikten mellom nasjonalister som ønsker løsrivelse og de som fortsatt vil være en del av Spania.

Om lag 2.700 valglokaler åpnet klokken 9 torsdag morgen. De første resultatene ventes kort tid etter at lokalene stenger klokken 20.

Rundt 5,5 millioner katalanere er stemmeberettiget til valget på ny regionalforsamling.

Spanske myndigheter utlyste nyvalg etter å ha tatt kontroll over regionen og oppløst regionalforsamlingen som følge av den ulovlige folkeavstemningen om løsrivelse i oktober.

«De partiene som kjemper for uavhengighet fra Spania, og de partiene som kjemper imot, kan ende omtrent like store, begge kan ende uten flertall i parlamentet. Hva som skjer etter valget kan ingen vite», skriver Einar Hagvaag i en kommentar i Dagbladet.

VALG: Det var lange køer i flere stemmelokaler i Barcelona da valget på regionforsamling i Catalonia åpnet torsdag. Foto: AP Photo/Manu Fernandez
VALG: Det var lange køer i flere stemmelokaler i Barcelona da valget på regionforsamling i Catalonia åpnet torsdag. Foto: AP Photo/Manu Fernandez Vis mer

Folket er splittet
- Det er veldig stor spenning knyttet til valget, og det ser ut til å ende i det vi kaller teknisk uavgjort mellom de to blokkene. Sannsynligvis vil ingen få flertall og må dermed støtte seg på andre partier, sier Marcus Buck, leder ved Institutt for samfunnsvitenskap ved Universitetet i Tromsø.

Dersom ingen partier får stort nok flertall eller blir enige om en regjeringsdyktig koalisjon, kan det bli nyvalg allerede på nyåret. Et slikt politisk kaos gagner ingen, verken i Catalonia eller i Spania, skriver NTB.

Catalonia er splittet mellom de som går inn for uavhengighet, og de ønsker en union. Uansett vil det nok ikke bli union, i den forstand at folket er så splittet, mener Buck.

- Ingen vil vinne. Man kan egentlig si at alle taper, sier han.

Buck forteller også at de som er imot løsrivelse synes det er merkelig at nasjonalistene hevder at de har strevd med dette siden Napoleonskrigene på 1800-tallet, men først har fått hastverk nå i høst.

- Sannheten er at Catalonia har vært dypt splittet siden Napolionskrigen, sier han.

Demonstrasjoner
Regjeringen i Madrid har på forhånd trappet opp sikkerheten i Catalonia grunnet frykt for opptøyer. Innenriksdepartementet beordret rundt 15.000 politimenn til regionen for å patruljere mens valglokalene er åpne, ifølge spanske medier.

- Kan vi forvente store demonstrasjoner eller opptøyer i etterkant av valget?

- Demonstrasjoner kan man jo se, men alt har foregått veldig fredelig. Ikke at det er hyggelig å være i Catalonia nå, dette splitter familier og venner. Det har utviklet seg til et sosialt press. Folk blir trakassert om de har «feil holdninger», sier Buck.

Buck tror heller ikke at politiet vil gripe inn på den måten de gjorde under folkeavstemningen 1. oktober, hvor 90 prosent stemte for uavhengighet fra Spania. Bare 43 prosent av de stemmeberettigede deltok i avstemningen, som ble erklært grunnlovsstridig av Spanias høyesterett og regjering.

- Det kommer ikke til å skje igjen. Det var en ekstremt dårlig koordinert politiaksjon. Det var en katastrofe, rett og slett.

Imot løsrivelse
Det er mange spillere med i gamet, og en joker kan være partiet Barcelona en Comú. Barcelonas borgermester Ada Colau er medlem i dette partiet, og leder av valgforbundet Catalonia Sammen (CeC). Partiet fremmer en politikk hvor partiet er imot løsrivelse, men er for at befolkningen skal få lov til å stemme over det.

BORGERMESTER: Barcelonas borgermester Ada Colau. Foto: AP Photo/Michel Euler
BORGERMESTER: Barcelonas borgermester Ada Colau. Foto: AP Photo/Michel Euler Vis mer
AVSATT: Catalonias avsatte president Carles Puigdemont (høyre) og den avsatte visepresidenten, Oriol Junqueras. Foto: / AFP PHOTO / LLUIS GENE
AVSATT: Catalonias avsatte president Carles Puigdemont (høyre) og den avsatte visepresidenten, Oriol Junqueras. Foto: / AFP PHOTO / LLUIS GENE Vis mer

- Partiet hennes kan komme på vippen i det katalanske parlamentet, og det er usikkert hvilken av de to blokkene partiet vil støtte, sier Buck, som bemerker at det uansett vil ta lang tid å få på plass en regjering, sier Buck.

Den avsatte visepresidenten, Oriol Junqueras fra Catalonias Republikanske Venstreparti (ERC), driver valgkamp fra et spansk fengsel, der han sitter i varetekt.

Ifølge nyhetsbyrået AP viser målinger at partiet har den beste sjansen til å være partiet som vinner flest stemmer, selv om det ikke vil være i nærheten av flertall.

- Han går også inn for uavhengighet. Så er det mest sannsynlig partiet til Puigdemont som blir nummer tre, mener Buck.

30. oktober reiste Catalonias avsatte president Carles Puigdemont (54) til Brussel, etter at han og flere medlemmer av hans avsatte regjering ble siktet for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler. Nå driver han valgkamp derfra for valgforbundet Sammen for Catalonia (JxCat).

Puigdemont håper at en seier i meningsmålingene vil presse Spania til å la ham unngå fengsel hvis han kommer tilbake, skriver AP.

I videoen under leverer borgermester Ada Colau sin stemme.

Motstander av løsrivelse
En av presidentkandidatene som er motstander av å løsrive Catalonia, er Inés Arrimadas (36). Hun representerer det sosialliberale partiet Ciutadans - et av tre opposisjonspartier i Catalonia. Arrimadas var blant dem som forsøkte å stanse folkeavstemningen tidligere i høst.

MOT LØSRIVELSE: Presidentkandidat Ines Arrimadas leverer sin stemme. Foto: AFP PHOTO / Josep LAGO / NTB Scanpix
MOT LØSRIVELSE: Presidentkandidat Ines Arrimadas leverer sin stemme. Foto: AFP PHOTO / Josep LAGO / NTB Scanpix Vis mer
PRESIDENTKANDIDAT: Arrimadas snakker med pressen utenfor et valglokale torsdag. Foto: AFP PHOTO / LLUIS GENE
PRESIDENTKANDIDAT: Arrimadas snakker med pressen utenfor et valglokale torsdag. Foto: AFP PHOTO / LLUIS GENE Vis mer

Til tross for Arrimadas' mangel av erfaring, da hun først engasjerte seg i politikken i 2012, har hun vist seg å være en sterk leder for opposisjonen, ifølge AP.

- Partiet har vokst kraftig, tuftet på motstanden fra løsrivelse. Men det ser ikke ut til at det er nok til å sikre flertall, mener Buck.

Den spanske avisa El Pais skrev i dag at en million usikre velgere kan få det siste ordet i dagens valg.

Ifølge Buck er det helt umulig å spå resultatet av valget.

- Jeg sitter her med gjennomsnittet av alle målinger gjort den siste måneden, og det viser teknisk uavgjort. Alt avhenger av deltakelsen. Noen predikerer at den blir høy, andre gjør ikke det. Det er helt umulig å si.

Liten sjanse for løsrivelse
Uansett hva som skjer i dagens valg, er det liten sjanse for løsrivelse av Catalonia - i hvert fall i nærmeste framtid.

Spanias statsminister Mariano Rajoy vil trolig utvide Madrids direkte styre over Catalonia dersom de katalanske separatistene fortsetter å presse på for løsrivelse, skriver NTB.

- Rajoy vil prøve å stoppe løsrivelse. Det er mandatet han har, å holde Spania samlet. Hvis Catalonia skal løsrives kan det ta minst 20 år, sier Buck, og forklarer:

SPANIAS STASTMINISTER: Mariano Rajoy Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO / NTB Scanpix
SPANIAS STASTMINISTER: Mariano Rajoy Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO / NTB Scanpix Vis mer

- Dette er fordi det først må det holdes folkeavstemning i Spania om man skal gå inn for å reformere grunnloven, slik at man eventuelt kan holde folkeavstemning om katalansk løsrivelse.

Deretter må det velges et nytt spansk parlament som får i oppdrag å reformere grunnloven og resultatet legges fram for godkjennelse i folkeavstemning i hele Spania.

Deretter må det holdes folkeavstemning i Catalonia om løsrivelse. Hvis det blir ja, må dette ratifiseres av et nyvalgt katalansk parlament.

- Alle valgperiodene i Spania er 4 år. Legger man disse sammen kommer raskt til 20 år. Nå er det ikke særlig sannsynlig at det ender med uavhengighet uansett, så dette er i høyeste grad hypotetisk, sier Buck.

Fakta om Catalonia

  • Catalonia ligger nordøst i Spania og har 7,5 millioner innbyggere. Regionen har sitt eget språk, katalansk, i tillegg til spansk, og den har en egen folkevalgt forsamling, flagg og nasjonalsang.
  • Regionen har hatt stor grad av selvstyre og regnes som et av Spanias rikeste områder.
  • I en folkeavstemning 1. oktober stemte over 90 prosent for uavhengighet fra Spania. Men bare 43 prosent av de stemmeberettigede deltok i avstemningen, som ble erklært grunnlovsstridig av Spanias høyesterett og regjering.
  • Den katalanske regionalforsamlingen vedtok 27. oktober en erklæring om uavhengighet fra Spania. Samme dag opphevet statsminister Mariano Rajoy Catalonias selvstyre ved å avsette katalanske ledere og oppløse regionforsamlingen. Han utlyste nyvalg i regionen 21. desember.
  • 30. oktober reiste Catalonias avsatte president Carles Puigdemont til Brussel, etter at han og flere medlemmer av hans avsatte regjering ble siktet for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler.
  • 2. november ble åtte eksministre varetektsfengslet i en spesialdomstol i Madrid. Domstolen utstedte dagen etter arrestordrer mot Puigdemont og fire andre eksministrene som oppholder seg i Brussel.
  • 5. november overga Puigdemont og de fire andre seg til belgisk politi.

    Kilde: NTB
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer