KORTVARIG GLEDE?  Jubel blant de katalanske separatistene. Foto: Almagro/ABACAPRESS.COM
KORTVARIG GLEDE? Jubel blant de katalanske separatistene. Foto: Almagro/ABACAPRESS.COMVis mer

Catalonia: Vant valget, men ikke folkeavstemningen

Statsministeren vil stanse ethvert løsrivelsesforsøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De katalanske separatistene vant et flertall i regionparlamentet, men fikk ikke et flertall av stemmene bak seg.

- Situasjonen er helt uavklart. De tre partiene som går inn for uavhengighet, fikk et flertall i parlamentet. Men i den grad de framstilte valget som en folkeavstemning om uavhengighet, tapte de den. Det er valgordningen som gjør at de har fått flest representanter, sier Spania-ekspert og valgforsker Marcus Buck ved UIT Norges Arktiske Universitet til NTB.

Etter at 99,67 prosent av stemmene er opptalt, har separatistene sikret seg flertall med 72 av de 135 plassene i parlamentet. Men de har likevel ikke mer enn 47,8 prosent av stemmene bak seg.

Tøffe forhandlinger Koalisjonen «Junts pel Si» (sammen for ja) får 62 plasser, og taper dermed sitt absolutte flertall i regionparlamentet. Men det venstreorienterte partiet CUP, som også støtter løsrivelse får ti plasser.

Buck peker på at det er store forskjeller mellom de separatistiske valgvinnerne.

- CUP vil ikke ha konservative Arthur Mas som guvernør i Catalonia. De vil ha et antikapitalistisk Catalonia og ligger langt ute på venstresiden, sier Buck.

Det er ventet at forhandlingene mellom CUP og koalisjonen Junts pel Si vil bli tøffe.

Toner ned Separatistene erklærte på forhånd parlamentsvalget som en folkeavstemning om uavhengighet, noe som er blitt blankt avvist av Spanias statsminister Mariano Rajoy.

Han har uttalt at han vil stanse ethvert løsrivelsesforsøk ved å bringe det inn for domstolene.

Konstitusjonsdomstolen i Madrid har tidligere avklart at grunnloven ikke åpner for at katalanerne kan erklære uavhengighet gjennom folkeavstemning.

- Nå er det full krangel om hvordan resultatet skal tolkes. Arthur Mas toner ned aspektet med valget som en folkeavstemning, og sier nå at de har fått et mandat til å gå videre med prosessen mot uavhengighet. Veien mot uavhengighet kan faktisk ha blitt lengre med dette valgresultatet, sier Buck.

Ikke nærmere løsrivelse Den danske eksperten Morten Rievers Heiberg ved Københavns Universitet påpeker også at regionen ikke er nærmere en reell løsrivelse etter søndagens valg.

- Først og fremst krever løsrivelse en endring av den spanske forfatningen. Dessuten er det også stor splittelse internt i Catalonia. Blant annet stemte hovedstaden Barcelona markant imot løsrivelse, sier han til Ritzau.

(NTB)