UAVHENGIGHET: Catalonias president truer med å erklære den bebudede uavhengigheten for Catalonia, i et nytt brev til Spanias regjering. Foto: NTB Scanpix/Jordi Bedmar/Presidency Press Service, Pool Photo via AP
UAVHENGIGHET: Catalonias president truer med å erklære den bebudede uavhengigheten for Catalonia, i et nytt brev til Spanias regjering. Foto: NTB Scanpix/Jordi Bedmar/Presidency Press Service, Pool Photo via APVis mer

Catalonias president truer med å erklære uavhengighet

Catalonias leder truer med å erklære uavhengighet hvis Madrid sier nei til dialog

Svarfrist satt av Spanias regjering gikk ut i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den katalanske presidenten, Carles Puigdemont, sier ifølge El País i sitt svarbrev til statsminister Mariano Rajoy at «utsettelsen [av uavhengighetserklæringen, red. anm.] gjelder fortsatt», men truer ifølge den spanske avisa med å stemme formelt om uavhengighet i parlamentet «dersom statens regjering vedvarer med å hindre dialog og fortsetter undertrykkelsen».

Brevet ble offentlig kjent ti minutter før svarfristen gikk ut klokka 10 i dag.

Spanias statsminister svarer med å innkalle til regjeringsmøte lørdag. Ifølge NTB oppgir en tjenestemann at temaet er å iverksette prosessen som opphever Catalonias selvstyre.

Hissig brevveksling

En omstridt folkeavstemning den 1. oktober endte med overveldende flertall for uavhengighet fra Spania. President Puigdemont hevder at dette gir mandat til løsrivelse for regionen Catalonia, selv om bare 42 prosent av befolkningen deltok i avstemningen, som på forhånd hadde blitt kjent ulovlig av Spanias grunnlovsdomstol.

Folkeavstemningen vakte oppsikt internasjonalt, fordi spansk politi som hadde blitt satt inn for å forhindre den, brukte vold mot hundrevis av personer som hadde møtt opp.

I etterkant av folkeavstemningen kom Puigdemont den 10. oktober i det katalanske parlamentet med noe som har blitt tolket som en «indirekte uavhengighetserklæring» - med utsatt iverksettelse.

Dette har ført til en hissig brevveksling mellom Spanias statsminister Mariano Rajoy og Catalonias president Carles Puigdemont.

Dersom ikke Puigdemont lover å avstå fra å erklære uavhengighet, truer Rajoy med å iverksette grunnlovens paragraf 155, og tilsidesette regionen Catalonias selvbestemmelse.