HOLDER PUSTEN: Spania holder igjen pusten. Det katalanske parlamentet kan komme til å erklære uavhengighet. Bildet er fra 10. oktober da politiet gjorde seg klare for Puigdemonts tale. Han erklærte ikke uavhengighet den kvelden, men det var knyttet stor spenning til om han ville det. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HOLDER PUSTEN: Spania holder igjen pusten. Det katalanske parlamentet kan komme til å erklære uavhengighet. Bildet er fra 10. oktober da politiet gjorde seg klare for Puigdemonts tale. Han erklærte ikke uavhengighet den kvelden, men det var knyttet stor spenning til om han ville det. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Catalonias parlament kan komme til å erklære uavhengighet

Møtet torsdag kan også føre til nyvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det katalanske parlamentet samles torsdag for å drøfte strategien videre. Det kan resultere i en ensidig uavhengighetserklæring – eller nyvalg.

Spania holder dermed igjen pusten. Erklærer regionalforsamlingen uavhengighet, blir den politiske krisen satt helt på spissen. Nyhetsbyråer skriver at regjeringen i Madrid da kan velge å gripe raskt inn for å ta over makten i Catalonia.

Beslutter derimot forsamlingen at de skal utlyse nyvalg, et krav sentralmyndighetene har framsatt, vil det bidra til å dempe konflikten med Madrid.

Catalonias visepresident Oriol Junqueras uttalte imidlertid tidligere onsdag at Spania ikke har gitt de katalanske separatistene noe annet valg enn å erklære en ny republikk.

Men den katalanske regionregjeringen skal være splittet når det gjelder strategien videre. Mens noen hardnakket mener at de nå må erklære at Catalonia er et selvstendig land, mener andre at nyvalg er den beste veien å gå.

(NTB)