PRESSET: Catalonias regionpresident Carles Puigdemont. Foto: Lluis Gene / AFP / NTB Scanpix
PRESSET: Catalonias regionpresident Carles Puigdemont. Foto: Lluis Gene / AFP / NTB ScanpixVis mer

Catalonias president blir kalt forræder utenfor regjeringsbygningen

Full forvirring om kunngjøring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Puigdemont skulle tale klokka 14.30, men noen minutter over klokkeslettet melder Madrid-avisa El País at han har avlyst hele kunngjøringen.

Barcelona-avisa La Vanguardia melder imidlertid at talen ikke er avlyst, bare utsatt, og at den vil bli holdt i det katalanske parlamentet.

Nyhetsbyrået AP, som NTB bygger sine opplysninger på, trakk i 13.45-tida sin melding om at Catalonias myndigheter har skrevet ut nyvalg, da president Puigdemont ikke har talt ennå; talen hans ble utsatt med en time fra 13.30 til 14.30.

(Dagbladet): Det katalanske parlamentet sitter i dag i møte for å stake ut kursen videre etter den omstridte folkeavstemningen 1. oktober, der et flertall sa ja til løsrivelse fra Spania.

Det antas at regionregjeringen har to alternativer: å erklære uavhengighet fra Spania, og skrive ut nyvalg. President Carles Puigdemont skal etter møtet holde en tale foran parlamentet i Barcelona der han kunngjør beslutningen.

Mediene tror på nyvalg

Løsrivelse er imot den spanske sentralregjeringens ønske, og Spanias president Mariano Rajoy har tidligere uttalt at regjeringen vil ta fra Catalonia selvstyret dersom de går for uavhengighet. Å utlyse nyvalg er den mer diplomatiske tilnærmingen fra katalanerne, og kan kjøpe dem tid.

En rekke medier har allerede meldt at Puigdemont går for nyvalg, og ifølge den Madrid-baserte kanalen Cadena SER har en gruppe studenter stilt seg opp i inngangspartiet til den katalanske regjeringsbygningen, hvor de roper «Puigdemont er en forræder!».

Under folkeavstemningen 1. oktober ble nærmere 900 personer skadd da spansk politi slo hardt til for å hindre folk i å stemme. 92 prosent stemte for løsrivelse, men bare 43 prosent av de stemmeberettigede deltok i avstemningen.

Lider under konflikten

Sist Puigdemont kjøpte seg mer tid, var 10. oktober. Også da trodde mange han ville erklære uavhengighet - men presidenten uttrykte seg isteden noe vagt og sa at han ville jobbe for uavhengighet i hht. folkeavstemningen, men også at han ønsket dialog med Madrid.

Den spanske sentralregjeringen har på sin side allerede satt i gang arbeidet med å utrede hvordan de skal ta fra Catalonia selvstyret.

Den politiske uroen i Spanias mest framgangsrike region har skapt betydelig uro og usikkerhet, og øknomien lider. Ifølge The Local har turismen sunket betraktelig, og en rekke store bedrifter har flyttet midlertidig eller permanent til Madrid.

Dagbladet kommer følger saken.

VOLD: Spansk politi bruker fysisk makt for å fjerne katalanske demonstranter fra stemmelokaler 1. oktober. Video: Katalanske myndigheter / CNNVis mer Vis mer