SIKTET: Carles Puigdemont og andre katalanske regjeringsmedlemmer er siktet for opprør av spansk påtalemyndighet. Foto: Albert Gea  / Reuters / NTB Scanpix
SIKTET: Carles Puigdemont og andre katalanske regjeringsmedlemmer er siktet for opprør av spansk påtalemyndighet. Foto: Albert Gea / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Catalonia:

Catalonias president siktet for opprør

Spanske myndigeter sier Carles Puigdemont kan fengsles i løpet av de to neste ukene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/ NTB): Katalanske politikere har de siste ukene kjempet for å løsrive Catalonia fra Spania. Fredag ettermiddag vedtok den spanske regionen i nord-øst uavhengighet. Kort tid etter vedtok senatet i Spania å iverksette paragraf 155 i Grunnloven.

Det vil si at Spania overtok styret av den til nå autonome regjeringen.

I dag krevde spanske påtalemyndigher at den avsatte katalanske presidenten, Carles Puigdemont, og flere medlemmer av hans regjering skulle siktes for oppvigleri, underslag og «opprør».

Spanske påtalemyndigheter har dermed siktet presidenten og flere andre katalanske regjeringsmedlemmer for opprør, misbruk av midler og for å kreve uavhengighet.

JUBEL: Det ble sang og jubel da regionforsamlingen i Catalonia vedtok et forslag om uavhengighet. Video: AP / NTB Scanpix / Foto: AFP Vis mer

Beskjeden kom, ifølge CNN, etter at katalanske tjenestemenn vendte tilbake til arbeid under spansk kontroll etter en uke med politisk omveltning.

Det var bare tre dager etter at Spanias statsminister, Mariano Rajoy, fratok Catalonia retten til selvstyre.

I en tale fredag sa Rajoy at regionen nå vil bli styrt av myndighetene i Madrid fram til det holdes nyvalg i regionen 21. desember. Det skriver NTB.

Mandag ble Spanias kontroll over Catalonia testet da politikere og offentlige tjenestemenn returnerte til arbeid, usikkert om de ville akseptere det spanske styret.

Les også: Tusenvis demonstrerte for et samlet Spania. Ny måling viser at separatistene vil tape

Kan fengsles

The Guardian bekrefter at Spanias rettssystem krever at siktelsen vurderes av en dommer før den godkjennes, og AFP skriver at en domstol må velge å akseptere eller avvise saken mot den katalanske lederen.

RIKSADVOKAT: Jose Manuel Maza i Madrid tidligere i dag. REUTERS/Susana Vera
RIKSADVOKAT: Jose Manuel Maza i Madrid tidligere i dag. REUTERS/Susana Vera Vis mer

På søndag sa spanske myndigheter at Puigdemont risikerer å fengsles i løpet av de to neste ukene på grunn sin rolle i det regionale parlamentets ensidige uavhengighetserklæring på fredag.

Dersom de tiltalte blir funnet skyldig kan de, ifølge NTB, dømmes til lange fengselsstraffer. Opprør har strafferamme på 30 års fengsel, oppvigleri 15 år og underslag seks års fengsel.

Maza sier han vil be dommerne om såkalte preventive tiltak, men det er ikke klart om det innebærer pågripelse og varetekt inntil sakene kommer opp for en domstol.

VALG: Over halvparten av skolene som skulle brukes som stemmelokaler ble stengt av spansk politi. Video: Reuters / Ap. Vis mer Vis mer

Maza sier at tiltalene mot avsatte katalanske tjenestemenn vil bli brakt inn for det nasjonale rettsvesenet. Dette gjelder øyensynlig Puigdemont og hans nestleder Oriol Junqueras, men riksadvokaten nevner ikke navn.

Tiltalene mot avsatte medlemmer av den katalanske regionsforsamlingen, blant annet presidenten i forsamlingen, vil bli behandlet av spansk høyesterett.

Noen folkevalgte i Spania, blant annet de som sitter i regionsforsamlingene, nyter godt av en viss immunitet og kan bare bli straffeforfulgt i høyesterett.

Les også: Catalonia, en dødfødt uavhengig republikk

Dagbladet kommer tilbake med mer.