Kampen for løsrivelse:

Catalonias Puigdemont har overgitt seg til belgisk politi

Sammen med flere rådgivere.

DRO TIL BELGIA: Eks-presidenten i spanske Catalonia, Carles Puigdemont, ble her avbildet etter en pressekonferanse i Belgia. Nå overgir han seg til belgisk politi. Foto: Olivier Matthys / Ap / Scanpix
DRO TIL BELGIA: Eks-presidenten i spanske Catalonia, Carles Puigdemont, ble her avbildet etter en pressekonferanse i Belgia. Nå overgir han seg til belgisk politi. Foto: Olivier Matthys / Ap / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Catalonias avsatte president Carles Puigdemont har overgitt seg til belgisk politi. Det har også flere av hans tidligere rådgivere, ifølge BBC.

Puigdemont og fire andre møtte i dag, sammen med sine advokater, opp på politihovedkvarteret i Brussel.

En spansk dommer utstedet fredag en arrestordre på eks-presidenten og fire av hans rådgivere. Sjøl har Puigdemont sagt at han ikke vil reise tilbake til Spania før han er forsikret om at han vil få en «garantert rettferdig rettssak».

Puigdemont tvitret i går at han vil «samarbeide fullt ut med belgisk påtalemyndighet etter at Spania utstedte europeisk arrestordre».

Men Puigdemonts advokat Paul Bekaert har tidligere sagt at planen er å kjempe mot utlevering til Spania og samtidig unngå å søke politisk asyl i Belgia. Bekaert er tidligere kjent for å ha bistått baskiske separatister i rettsapparatet.

Belgisk påtalemakt skal ha en pressekonferanse i løpet av dagen.

Eksperter som nyhetsbyrået AP har snakket med, anslår at det kan ta opp til to måneder fra pågripelse til utlevering, medregnet eventuelle anker, før Puigdemont kan bli sendt til Spania.

Det katalanske separatistpartiet PDeCAT uttaler at det ønsker den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont som kandidat i regionvalget i desember.

- Vi ønsker at president Puigdemont skal være den personen som skal lede vår store offensiv ved stemmeurnene 21. desember, uttalte partiets talskvinne Marta Pascal på et partimøte i Barcelona i ettermiddag.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer