ULOVLIG: Spanias riksadvokat vil ikke utelukke at Catalonias president Carles Puigdemont kan pågripes for å arrangere en folkeavstemning Madrid mener er ulovlig. Foto: AP / NTB scanpix / Francisco Seco
ULOVLIG: Spanias riksadvokat vil ikke utelukke at Catalonias president Carles Puigdemont kan pågripes for å arrangere en folkeavstemning Madrid mener er ulovlig. Foto: AP / NTB scanpix / Francisco SecoVis mer

Catalonias regionsregjering brukte brev fra norske toppolitikere

Et brev sendt til regjeringen i Madrid signert av norske toppolitikere blir brukt som eksempel på internasjonal støtte av den katalanske regionsregjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I brevet, som opprinnelig ble sendt som et åpent brev til den spanske regjeringen på Stortingets brevark, uttrykker politikere fra en rekke partier bekymring for konfliktnivået i Catalonia, skriver Aftenposten.

Stortingspolitikerne understreker at de ikke har tatt stilling for eller mot katalansk uavhengighet, men på Twitter skriver den katalanske regionsregjeringen at «representanter fra ulike partier i Norge har sendt et brev til statsminister Rajoy, der de reagerer på hans oppførsel i Catalonia». Deretter gjengir de brevet i sin helhet.

Brevet er undertegnet av Audun Lysbakken (SV), Trine Skei Grande (V), Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Liv Signe Navarsete (Sp) og Une Aina Bastholm (MDG).

Utenriksdepartementet sier til Minerva at de ikke ønsker å fordømme spanske myndigheters maktbruk eller å gi noen støtte til folkeavstemningen.

– Norge anser uenigheten mellom regjeringen i Madrid og regionale myndigheter vedrørende en folkeavstemning i Catalonia som et internt spansk anliggende, som bør løses innenfor rammen av landets lover, sier kommunikasjonsrådgiver Ingrid Kvammen i departementet til avisen.

(NTB)